Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Träandelen i flerbostadshus ökar

Publicerad: 4 december 2013, 10:50

Nu ökar andelen trä i bärande konstruktioner i nybyggda flerbostadshus. Det visar siffror som SCB har tagit fram på uppdrag av Trä- och Möbelföretagen, TMF.


År 2011 utgjorde andelen trä i nybyggda flerbostadshus 6,6 procent och för 2012är motsvarande siffra 10,1 procent. Det är en ökning, men ingen rekordnivå. År 2009 var andelen uppe i 12,3 procent. Å andra sidan var 2009 ett riktigt bottenår sett till den totala produktionen av lägenheter i flerbostadshus.

Under 2012 påbörjades nybyggnation av 1 267 lägenheter med stomme av trä i flerbostadshus. Det är den högsta siffran sedan 2007, och parallellt har alltså andelen trä i bärande konstruktioner i nybyggda flerbostadshus ökat. Antalet lägenheter med betongstomme i flerbostadshus var 11 035 under 2012.

– Trä är fortfarande en relativt outnyttjad råvara med stor potential som passar utmärkt för industriell tillverkning av såväl små som stora hus, säger Gustaf Edgren, ansvarig för branschutveckling trähus, TMF.

– Det är glädjande att se att de av våra medlemsföretag som bygger, utvecklar och levererar flerfamiljskonstruktioner i trä stått starka på en i övrigt mycket tuff marknad, där det byggs alldeles för få bostäder, säger Gustaf Edgren.

Den statistik som SCB tagit fram baseras på nyproduktion. För flerbostadshus avses nyproduktion av ordinära bostadshus, och statistiken omfattar därmed inte speciallägenheter som exempelvis studentlägenheter och gruppboenden.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.