Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Trianon vill bygga bostadsrätter utan insats

Publicerad: 21 januari 2019, 05:40

Bild 1/2  På en gammal bensinmackstomt vid Rosengårds centrum i Malmö planerar Trianon att bygga bostadsrätter utan kontantinsats. Foto: Panorama Arkitekter

Bostadsrätter utan insats. Kan det vara förenligt med en svensk storstad på 2000-talet? Ja, enligt fastighetsbolaget Trianon. Om allt går enligt plan blir det byggstart för de insatslösa bostadsrätterna redan i höst.

Ämnen i artikeln:

RosengårdbostadsmarknadbostadsutvecklingMalmö

Elin Bennewitz

elin@byggindustrin.se


Frågan om hur hushåll med svaga ekonomiska förutsättningar ska få tillgång till bostäder har stötts och blötts de senaste åren. Och den ligger fortsatt högt upp på dagordningen för branschen.

Läs mer: Bostäder för ekonomiskt svaga hushåll viktigaste frågan 2019.

Malmöbaserade fastighetsbolaget Trianon kan sitta inne på en del av lösningen: bostadsrätter utan insats.

– De här bostäderna riktar sig inte till den allra mest utsatta gruppen. Men det finns en stor grupp som är exkluderad från bostadsrättsmarknaden för att de saknar till insatsen, fast de egentligen har råd, till exempel nyanlända och unga. Det är dem vi riktar oss till, säger Anna Heide, affärsutvecklingschef Trianon.

Köparna behöver inte någon insats. Däremot behöver de ha en inkomst som ger dem utrymme att betala månadsavgiften, ränta samt amorteringar. Lösningen är en social obligation. Grundtanken är att externa investerare ska gå in och täcka upp insatsen på 15 procent och låna ut den till köparen som sedan tar ett vanligt banklån för resten av köpesumman. Köparen betalar ränta och amortering till banken som vanligt, och dessutom extra amorteringar på den sociala obligationen.

Trianon har beviljats pengar från Vinnova för att reda ut detaljerna kring hur den sociala obligationen ska fungera. Med sig i projektet har de Peab, Malmö stad, Malmö universitet, Carnegie Investment Bank och Grenspecialisten.

Det största orosmolnet är Finansinspektionen. För att projektet ska gå i lås måste de godkänna att Trianon gör ett undantag från kravet att bostadsrättsköpare ska ha minst 15 procent som kontantinsats.

– Vi har inte haft något möte med Finansinspektionen än, men det är på gång. När det gäller investerarna för de sociala obligationerna känner jag ingen oro, säger Anna Heide.

Trianons planer är långt gångna. På en gammal bensinmackstomt nära Rosengårds centrum i Malmö ska de i en första etapp bygga 170 lägenheter. Trianon hoppas få bygglov i slutet av sommaren och byggstarta till hösten. Inflyttningen är planerad till hösten 2020.

– Vi vet inte än hur stor andel av bostäderna som ska bli den här typen av bostadsrätter, det beror på efterfrågan. Resten av bostäderna blir hyresrätter, vi hade tänkt använda investeringsstödet till dem, nu vet vi inte heller hur det blir med det så det är ännu ett osäkerhetsmoment, säger Anna Heide.

Idén till bostadsrätter utan insats fick Trianon för ett par år sedan när de byggde nytt i Lindängen i Malmö. Planen var från början att göra en del av lägenheterna där som bostadsrätter. De fanns intresserade köpare men de saknade pengar till insatsen.

– De fattigaste i Sverige är hänvisade till hyresrätten, trots att det är den dyraste bostadsformen. Våra beräkningar i Lindängen visade att samma lägenhet blev cirka 2000 kronor dyrare i månadskostnad när den gick från bostadsrätt till hyresrätt. För den enskilde är det bättre att använde de tusenlapparna till att amortera på den sociala obligationen, säger Anna Heide.

Sociala obligationer i korthet

■ En social obligation är ett kontrakt mellan två eller flera parter som syftar till att finansiera projekt som inte kan finansieras på traditionellt vis.
■ Investeringen ska skapa positiv påverkan på samhället eller miljön.
■ Obligationerna ger oftast inte en fast avkastning, men investeraren ska minst få tillbaka det investerade kapitalet. Återbetalning brukar sker när ett visst socialt resultat har uppfyllts.  
■ Det vanligaste är att kontraktet skrivs mellan privata finansiärer och det offentliga.
■ Den första sociala obligationen skapades i Storbritannien 2010 för att finansiera ett projekt som syftade till att förebygga återfall i kriminalitet.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev