Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Trio ska utveckla bostäder tillsammans

Publicerad: 5 mars 2019, 05:00

Kvarteret köpmannen i Lycksele är ett av projekten som Svensk Bostadsutveckling hade med sin in i det nya bolaget SBU Framtid. Detaljplanearbetet pågår.

Illustration: Wingårdhs

Wingårdhs, JSB och Svensk Bostadsutveckling har gått samman och startat bolaget SBU Framtid. Torsten Kai-Larsen, mannen bakom Svensk Bostadsutveckling, tror att den typen av samarbeten, som kopplar ihop arkitekt, byggentreprenör och bostadsutvecklare, kommer att bli vanligare framöver.


Nyligen bildade Torsten Kai-Larsen bolaget SBU Framtid, som blev moderbolag till hans företag Svensk Bostadsutveckling. Sedan sålde han 34 procent av SBU Framtid till Wingårdhs och lika mycket till JSB. Nu ska trion, bestående av bostadsutvecklare, arkitekt och byggentreprenör driva projekt tillsammans. Som grund har de ett tiotal projekt som redan pågår hos Svensk Bostadsutveckling. De finns spridda över landet, bland annat i Nacka, Södertälje, Lycksele och Karlskrona.

Framöver kan det bli aktuellt med fler dotterbolag, inriktade på annat än bostäder, inom SBU Framtid, berättar Pether Fredholm, vd för JSB.

– Vi ska fylla på med projekt som vi vill utveckla tillsammans, det kan vara bostäder, men också annat som förskolor eller trygghetsboenden till exempel, säger han.

Han är inte alls bekymrad av att marknaden för bostadsrätter blivit kärvare på senare tid.

– Det är så här marknaden fungerar, ibland är det lite lugnare. Det är inte bara dåligt att få lite lugn och ro och slippa att ständigt dras med brist på personal. Vi jobbar långsiktigt och affärsverksamhet kan man inte planera efter konjunktur, då kommer man aldrig ur startblocken, säger han.

Pether Fredholm, vd för JSB.

Foto: JSB

Dessutom tror Pether Fredholm att SBU Framtid kan hjälpa JSB att parera en eventuell konjunkturnedgång.

– I en sämre konjunktur gäller det att titta på marknaden ur fler perspektiv. Totalt sett blir vi starkare tack vare SBU Framtid, säger han.

Styrkan i SBU Framtid är, enligt Pether Fredholm, att tre olika perspektiv och kompetenser finns representerade från start i varje projekt.

– Vi har Gert Wingårdh som är känd och uppskattad för en hög designgrad i projekten. Samtidigt arbetar vi själva med en hög grad av industrialisering för att pressa kostnaden, och så har vi Torsten Kai-Larsen som har ett fantastiskt nätverk och erfarenhet inom bostadsutveckling, säger han.

Design och industrialisering

Även Torsten Kai-Larsen lyfter fram kombinationen av god arkitektonisk design och en hög grad av industrialisering som ett framgångsrecept för framtidens bostäder.

– Jag tror att omställningen till en högre designmedvetenhet och en högre industrialiseringsgrad blir ett krav om man ska klara sig i framtidens byggbransch. Vi kommer att se samma trend inom byggda miljöer som vi sett inom matkulturen de senaste säg 20 åren. Gemene man har ett helt annat intresse för god mat i dag, och ser det som en källa till njutning. Samma medvetenhet kring arkitektur börjar gro, säger han.

Samtidigt har amorteringskrav och lånetak ökat efterfrågan på billiga bostäder.

– Att bygga en attraktiv takvåning som kostar 40 miljoner är ingen konst. Det är inte fel att bygga takvåningen, men den är som ett riktigt dyrt vin, marknaden är begränsad. Utmaningen är att bygga attraktiva bostäder som vanligt folk har råd med, säger Torsten Kai-Larsen.

Han berättar att det varit hans ambition ända sedan han först började med bostadsutveckling på tidigt 1990-tal. I ett av hans första projekt, bostadsrättsföreningen Kummelnäs, faluröda hus på en strandtomt i Nacka, fanns snickare och busschaufförer med bland de första ägarna. Något som han än i dag är stolt över.

– Det har alltid varit min vision att bygga fina bostäder för vanligt folk. Men nu har mina projekt blivit så många och stora att jag inte har förmågan att driva dem själv på det sätt jag vill. Därför känns steget att formalisera samarbetet med Wingårdhs och JSB rätt, säger han.

En fördel som han ser med att ha ett gemensamt bolag är att återkopplingen blir en naturlig del av arbetsprocessen, något som annars ofta blir lidande i den projektbaserade byggbranschen. Han ser ingen motsättning mellan en hög designgrad och en hög grad av industrialisering, det gäller bara att styra om från projektbaserade arbetsmetoder till processbaserade arbetsmetoder. Och att inkludera arkitekterna, till exempel genom att bjuda in dem till fabrikerna som producerar byggelement.

– Ta exemplet med CLT, där man bygger enorma träelement med millimeterprecision. Är man inne på gestaltning är det väldigt lockande. Man kan till exempel fräsa ur dörrkarmen ur elementet. Du får ett rent utseende samtidigt som du slipper arbetsmoment med att sätta dit lister i efterhand, säger han.

Elin Bennewitz

Reporter

elin@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.