Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Trögare för bostadsbyggare

Publicerad: 16 oktober 2008, 08:11

Finanskrisen får föjldverkningar för bostadsbyggarna. Flera företag måste skjuta på projekt.


Sjunkande priser på andrahandsmarknaden får återverkningar på nyproduktionen. Exakt hur den senaste tidens ekonomiska turbulens får för bostadsbyggarena är för tidigt att säga.

De börsnoterade bolagen står just nu inför sina tredje kvartalsrapporter och håller på sin information.

JM uppger att företaget fortfarande ser ett stort intresse för sina projekt, men att kunderna är mer avvaktande. I vissa fall har företaget har justerat sina priser nedåt för att ”få en bättre träff i marknaden”, enligt Karin Judén, kommunikationsdirektör.
På grund av den kommande rapporten svarar hon inte på om några bygg- eller säljstarter skjuts på framtiden.

NCC har höjt sina förbokningskrav och därmed ribban för att sätta igång nya starter. Bolaget ser också en större andel avhopp från förbokningarna. Cirka 10 procent hoppar av.

På Veidekke bostad i Mälardalen märker man av den svagare marknaden. Det tar längre tid att få en bokningsgrad på 50 procent som krävs för att komma till säljstart och även på visningarna är det färre intressenter.

Kommunikationschef Thomas Andersson tycker att det är omöjligt att sia om framtiden just nu.

– Situationen måste få lugna sig. Detta är inget normaltillstånd. Det går absolut inte att fatta några långsiktiga beslut just nu. Det är givet att detta kommer att få konsekvenser, men det är för tidigt att säga hur.

Men det är rimligt att anta att vissa av företagets projekt kommer att skjutas upp. När bankerna inte lånar ut pengar och kunderna inte får sina gamla objekt sålda blir marknaden trögare.

– Osäkerheten gör att folk sitter still i båten. När oron lägger sig får vi se om de som tänkt köpa kommer tillbaka.

Veidekke Bostad har ännu inte övervägt att sänka priserna.

– Nej, vi har inte diskuterat utifrån de parametrarna. Däremot har vi diskuterat hur vi kan hjälpa våra bostadsföreningar med den här situationen, säger Thomas Andersson.

Det är svårt att säga vad som är realt i den panikslagna reaktion som råder på finansmarknaderna. Världens börser pendlar mellan rekorduppgång och rekordnegång. Responsen på åtgärder från regeringar och finansinstitut runt om i världen har inte haft någon omedelbar lugnande inverkan.

Thomas Andersson tror inte att det handlar om en bostadsbubbla. Krisen i Sverige har inte samma karaktär i början av 1990-talet.

– I Sverige byggs det för lite bostäder. Jag tror egentligen att byggbranschen kommer att klara krisen rätt bra, men det är lätt att fångas av den allmänna panikstämning som förmedlas.

Rätt otippat sticker Skåne ut positivt hos Veidekke. Även om Mats Nilsson, försäljningschef, märker av avmattningen på succesionsmarknaden kommer fortfarande jättemycket folk på visningarna och i dagsläget finns inga planer på att ställa in planerade projekt, berättar han.

För Roger Pohjanen, chef för affärsområde Bygg på Riksbyggen, märks den trögare marknaden tydligt.

– Vi får jobba mer för försäljningen och vi har skjutit fram en del projekt.

Den bild som växer fram är vid samtal med bolagen är att det än så länge är kunderna, bostadsköparna, som drabbats av kreditåtstramningen, men att företagen som sådana klarar finansiering.

– Bankerna har ett mycket skarpare kreditöga. De kräver en högre grad av finansiering och att man sålt sin tidigare bostad redan, säger Roger Pohjanen.

Han vill inte peka ut några specifika orter där företaget haft extra tufft med försäljningen.

– Men man kan ana att Västsverige kommer få en trögare marknad med anledning av de varsel som lagts, säger han.

Öresundsregionen är en annan marknad som redan gått i stå i och med att den danska köpkraften dragit sig tillbaka.

¬– Det finns orter där vi inte kommer att vara aktiva under en tid, konstaterar Roger Pohjanen.

Han ser inte några kraftfulla verktyg för att förändra eller påverka den globala situationen. Men det är en bra tid att se över den egna arbetsmetoden och söka efter nya kundgrupper.

¬– Det krävs alltid ett yttre tryck för förändring. Det som händer är väl att vi kan se sjunkande produktionskostnader när konjunkturen viker. Vi får bli mer effektiva i våra inköp i upphandlingsprocesser och även i byggprocessen. Vi kanske ska ha olika nivåer i kvalitet i husen och se över storlekar och ytor.

Nomi Melin Lundgren

Redaktör

nomi@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.