Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Tryggare bostadsaffärer i Europa med ny standard

Publicerad: 18 mars 2010, 13:34

En europeisk standard för fastighetsmäklartjänster finns nu tillgänglig hos SIS, Swedish Standards Institute. Här ska du få svar på frågor som Hur får du en tysk husspekulant att känna sig trygg med en svensk fastighetsmäklare? Hur vet du som svensk vilken service du kan förvänta dig av en spansk mäklare?


Den nya standarden handlar till stor del om information; när, hur och på vilket sätt en fastighetsmäklare ska informera uppdragsgivare, köpare/säljare och spekulanter. Standarden tar även upp att fastighetsmäklaren ska ha en utbildning som motsvarar 120 högskolepoäng och den rekommenderar även en 12 månaders praktikperiod. Initiativet till en europeisk standard kom år 2005 från den europeiska mäklarorganisationen CEI. Frågan fångades upp av den europeiska standardiseringsorganisationen CEN och ett 20-tal länder har varit med i arbetet. Sverige har varit representerat av deltagare från Fastighetsmäklarnämnden, Mäklarsamfundet, Malmö Högskola och Sveriges Konsumenter. Huvuddragen i den nya standarden presenterades under ett seminarium på SIS den 8 mars 2010.

Redaktionen

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.