Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Tyskland behöver öka bostadsbyggandet

Publicerad: 29 oktober 2008, 10:56

Efter en tillbakagång på bostadsbyggandet under senare år i Tyskland ökar nu trycket p g a efterfrågan att öka byggandet av bostäder under de närmaste åren. Det säger Olle Boback, chef NCC Construction Tyskland till Byggindustrin.


Olle Boback, chef NCC Construction, Tyskland, hur ser bostadsmarknaden ut i Tyskland?

Sedan 1997, då bostadsbyggandet i Tyskland nådde en topp efter återföreningen med 500 000
färdigställda bostäder, har en ständig tillbakagång av bostadsbyggandet skett. Under 2007 färdigställdes 185 000 enheter, varav den största delen, 124.000 var enfamiljshus i form av fristående villor, parhus samt radhus. Byggandet av flerfamiljshus har de senaste åren minskat kraftigt från 300 000 lägenheter 1997 ner till 61 000 2007.

Den tyska byggmarknaden är mycket segmenterad med ett stort antal små och medelstora företag, under 500 anställda. Dessa utför den största delen av bostadsbyggandet. De stora kända tyska byggföretagen har en mycket liten andel av bostadsbyggandet.

Och de prognoser för det tyska bostadsbyggandet som gjorts av IFO, det mest kända marknadsforskningsinstitutet i Tyskland, visar att bostadsbyggandet stabiliseras på denna historiskt låga nivå de kommande åren. Då denna nivå på bostadsbyggandet inte räcker för att möta efterfrågan prognostiseras en ökning av byggandet under perioden 2010 - 2015 till en nivå av 2015 av cirka 280 000 färdigställda bostäder, säger Olle Boback vidare.

Vilka är upplåtelseformerna?

Konsumenten köper sitt boende i form av realt ägande, i flerfamiljshus tillämpas 3- dimensionell fastighetsbildning. Andelen privatägda bostäder är 43 procent av hela bostadsbeståndet, övriga hyr sin bostad.

Var i landet byggs det mest bostäder?

I de stora tillväxtregionerna som Hamburg, Berlin, Köln/Düsseldorf/Bonn, Frankfurt, Stuttgart och München.

Fakta Tyskland
De trettio största företagen inom boendeutveckling har en omsättning mellan 25 och 250 mio. €. Till de större företagen hör förutom NCC de holländska bolagen Baufounds och KondorWessels samt de tyska bolagen som till exempel Corpus Sireo.

Sedan 1997 har de tyska bostadspriserna i princip legat stilla. Den tyska marknaden har varit frikopplad från de stora prishöjningar som skett i andra dela av Europa. Detta har medfört att tyska bostäder idag, i en europeisk jämförelse, är relativt prisvärda.

MARIANNE SILÉN - marianne@byggindustrin.com

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.