Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Tyskland får hyresrätten att funka

Publicerad: 11 april 2014, 12:34

I tyska storstäder är det hyresrätten som regerar. Och det är enskilda privatpersoner som till största delen hyr ut lägenheterna, som ett långsiktigt pensionssparande. ”Poängen med Tyskland är att det både finns en välfungerande spotmarknad och en fungerande långsiktig hyresmarknad med en stabil hyresutveckling”, säger Hans Lind, professor i fastighetsekonomi vid KTH och en av ledamöterna i Bokriskommittén.


Tyskland är just nu något av en favoritmarknad att benchmarka för svenska bostadsdebattörer. Hittills har det mest handlat om snabb planprocess och metoder för att energirenovera bostadsområden från efterkrigstiden.

Men hur fungerar själva marknaden i Tyskland och övriga EU? Bokriskommittén arrangerade seminariet ”Bostadshyresmarknaden – en internationell utblick” för ett par veckor sedan. Och Tyskland fortsätter att vara det hetaste exemplet.

Michael Voigtländer från det ekonomiska institutet IW Köln beskriver en tysk marknad där hyresrätten regerar. I Tyskland bor majoriteten av befolkningen i hyresrätter. Privatägda hyresrätter svarar för 49 procent av beståndet och ”sociala” hyresrätter för 11 procent. Privatägda bostäder svarar för 40 procent av beståndet (samma som i Sverige).

– Bostadsbestånden i de tyska storstäderna har väldigt låg ägarandel. Det mesta är hyreslägenheter och merparten hyrs ut av enskilda, privata ägare. Privatpersoner köper lägenheter, kanske två, tre stycken och hyr ut dem som en investering, en slags pensionsförsäkring. Däremot är större, förvaltande bostadsbolag rätt ovanliga, säger Michael Voigtländer.

Vid sidan av den privata hyresmarknaden finns också ett bestånd av social hosing-lägenheter. Efter kriget var bostadsbristen av uppenbara skäl akut och den västtyska regeringen satsade på ett social housing-system med bredd. Så många människor som möjligt skulle omfattas.

– Generellt sett är bostadskvaliten i det tyska social housing-beståndet hög, säger Michael Voigtländer.

Per Hindersson

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.