Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Unga i kläm på bostadsmarknaden

Publicerad: 4 juli 2013, 09:19

Sveriges unga vuxna, upp till 30 år, får det allt svårare att etablera sig på bostadsmarknaden. Detta konstateras i Mäklarsamfundets rapport "Dags att slå larm", som presenterades i Almedalen i samband med ett seminarium med samma rubrik.


Den främsta orsaken till den svåra situationen är att har byggts för lite i Sverige sedan 90-talet samtidigt som befolkningen ökat. Det råder en tydlig obalans på bostadsmarknaden och bara för gruppen "unga vuxna" saknas det 190 000 bostäder (se separat artikel).

Undersökningen visar att det blivit ett allt större åtagande att köpa en bostad. Kraftiga prisökningar på ettor och kravet på 15-procentig kontantinsats har lett tilldenna situation. En bostadsmarknad som inte fungerar slår hårdast mot dem som ska flytta hemifrån.

I rapporten lyfts tre förhållanden särskilt fram:

• Sparandet är viktigt. Att spara och lägga undan pengar för framtiden öppnardörrar till bostadsmarknaden. Skillnaderna kommer att öka mellan dem som äraktiva bosparare och dem som inte är det.

• Storstadsproblem - en myt! Tvärtom är det enligt utredningen så att villkorenpå bostadsmarknaden är besvärlig i de flesta län, även om det finnsvariationer.

• Reglers utformning och rättvisa förutsättningar. Unga vuxna har kommit kläm mellan en dåligt fungerande bostadsmarknad och skärpta låneregler. Utredningen visar att ekonomisk hjälp från förälder eller närstående är det vanligaste sättet att finansiera den 15-procentiga kontantinsatsen som numera krävs av alla banker.

Gösta Grassman

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.