Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Unga vuxna vill ha bostad nu

Publicerad: 21 maj 2013, 09:22

Det finns ett stort glapp mellan efterfrågan och utbud på bostadsmarknaden. Enligt en ny rapport från Hyresgästföreningen saknar 290 000 unga vuxna en egen bostad.


Unga vuxnas boende i Sverige 2013 heter en ny rapport från Hyresgästföreningen. Enligt denna skulle det behövas 189 900 bostäder, varav 87 600 hyresrätter.

Rapporten, som bygger på intervjuer av 4 409 unga mellan 20 och 27 år i Göteborgsregionen, Malmö, Lund och Stockholms län, konstaterar att bostadsbyggandet i landet paradoxalt nog minskar, samtidigt som befolkningen ökar. 148 000 unga vuxna bor ofrivilligt hemma hos sina föräldrar.

Endast 51 procent av Sveriges unga vuxna bor i egen bostad – det vill säga bostadsrätt, eget hus eller hyresrätt med förstahandskontrakt. Det är den lägst uppmätta andelen någonsin, enligt Hyresgästföreningens utredare Karolina Lemoine.

I undersökningen uppger 40 procent att de helst vill bo i hyresrätt. Trots detta minskar andelen som bor i hyresrätt. 2013 bor 28 procent i hyresrätt, vilket kan jämföras med 39 procent 1997.

– För att få fart på byggandet krävs att samhället på olika sätt stimulerar byggandet av nya hyresrätter. Först och främst måste man åtgärda den ekonomiska obalans som råder mellan hyresrätten, jämfört med villor och bostadsrätter. I dag betalar den som bor i en nybyggd hyresrätt 2 000 kronor mer i månaden i skatt än den som bor i en nybyggd villa eller bostadsrätt. Det resulterar i att det inte byggs tillräckligt många hyresrätter i Sverige, och att de som byggs kostar alldeles för mycket, säger Karolina Lemoine i ett pressmeddelande.

.

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.