Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Ungdomsbostäder dröjer

Publicerad: 9 juli 2012, 10:23

Regeringen har satt ner foten, säger Ulf Perbo, statssekreterare, socialdepartementet, om det förändringsarbete som krävs för att få bort administrativa hinder för att bygga nya bostäder.


I Almedalen fick han svara studenter från Sveriges studenters centralorganisation om varför det dröjer med att svara på det stora behovet av nya studentbostäder. Perbo menar att regeringen redan har kommit långt med de förändringar som krävs för att underlätta planprocessen ute i kommunerna. I december i fjol lades ett lagstiftningsförslag fram som ska förhindra att kommunal särkrav i bygglovsfrågor stoppar företag som arbetar över kommungränserna.

Ett annat problem som departementet nu tittar på gäller när kommunernas behov av att hitta byggbar mark kolliderar med riksintressen inom olika områden som exempelvis kultur och miljö.

-Begreppet riksintressen fungerar inte  och därför håller vi på att titta över detta, säger Ulf Perbo. Alla dessa nödvändiga förändringar tar tid att genomföra och gör det svårt att starta byggande av studentbostäder i tillräcklig omfattning. Sverige har under de 20 år som gått sedan skattereformen i början av 90-talet byggt hälften så mycket som egentligen krävdes.

-Skattereformen ökade kostnaderna att bygga med 40 procent och är huvudförklaringen till nedgången i byggandet sedan dess.

För att komma tillrätta med vissa kommuners ovilja att bygga nytt vill regeringen lägga huvudansvaret för bostadsförsörjningen på landets 26 regioner.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.