Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Ungt byggföretag räds inte ägarlägenheter

Publicerad: 1 oktober 2010, 11:38

Christianstads Fastighets AB, C Fast, är ett relativt ungt företag i byggbranschen. Fyra delägare bildade bolaget år 2003 när de fick möjlighet att köpa ett stycke mark av Region Skåne. Nu sticker de ut hakan och bygger 92 ägarlägenheter i centrala Kristianstad.


– Att fundera på lägenheter i en lågkonjuktur som vi hade i fjol, är kanske inte vad de flesta fastighetsföretag tänker på. Men vi hittade en bra lösning i att bygga ägarlägenheter. Projektet gör vi tillsammans med Skanska och vår regionala bank, Sparbanken 1826. Utan deras förtroende hade vi inte klarat av det. Reglerna från den första maj förra året medger olika lösningar, vi kan välja att sälja ägarlägenheterna eller äga själva och hyra ut tills någon spekulant exempelvis sålt sin villa det ger oss frihet, säger Per Persson, en av delägarna.

Projektet med flerbostadshusen i centrala Kristianstad är i gång. De fyra huskropparna, fem och sex våningar höga med penthouse och stora takterasser högst upp, byggs samman två och två med viss förskjutning.

Boytan varierar mellan 50-150 kvadratmeter, genomsnittet är 80 kvadratmeter, flertalet tvåor och treor. C Fast har kalkylerat med en kostnad för köparen på omkring 1 250 kronor/kvadratmeter/år, räknat på 5,4 procents ränta på hela köpeskillingen. Lägre ränta och/eller egen insats ger lägre boendekostnad. De översta lägenheterna kostar ytterligare någon hundralapp. De första 17 lägenheterna ska vara klara till årsskiftet och de sista nästa sommar.

– Samfällighetsavgiften och egna driftskostnader beräknar vi till 2 500 kronor per månad på en hundrakvadratmeterstor boyta. Vi bygger lägenheterna så de passar att slå ihop om någon vill köpa fler lägenheter. Intresset är stort och efter semestern börjar försäljningen. Det här är kanske den bästa investeringen en privatperson kan göra, man bor ju i sitt sparande. Pengarna växer när du sover. Fördelen med ägarlägenheter är också att alla kostnader är transparenta för ägaren i och med att du alltid har full koll på hela ekonomin för ditt boende.

– Skulle vi inte sälja alla lägenheter med en gång, kan vi hyra ut dem till gällande bruksvärdeshyra. Vi har räknat hem projektet på en hyresfastighet och står för hela kostnaden från början. Man kan välja att se på fastigheten med 92 enskilda lägenheter, eller som 92 hyreshus med vardera en lägenhet.

- Det är väl lite kaxigt men jag tror att bostadsrätten kan få det svårt. För köparen är ekonomin i ägarrätten enklare att förstå. Inga lånekostnader bakas in och döljs i månadsavgifter. Du har full koll på hela boendeekonomin och äger ditt boende fullt ut, inte bara nyttjanderätten som i en bostadsrätt, där föreningen äger huset. Så länge leve ägarlägenheter, deklarerar Per Persson stolt.

Hur resonerar då Sparbanken 1826 som lånar ut pengarna till C Fast?

– Som lokal aktör ligger vi nära marknaden och känner den, därför kan vi göra andra bedömningar än en stor bank. Vi ser en långsiktighet i det här projektet som fyller ett behov på bostadsmarknaden, oavsett om det är hyres- eller ägarlägenheter. C Fast är duktiga på byggprojekt och att handla upp entreprenader, de vill bredda marknaden och presenterade en kalkyl som vi tyckte var bra, säger Mikael Forsberg, företagsmarknadschef och vice vd på Sparbanken 1826.

– De driver projektet som en hyresfastighet men säljer som ägarlägenheter, en föredömlig kombination som vi ser det. På så sätt kan de äga lägenheterna själva och hyra ut tills de har en köpare. Lösningen är projektets möjlighet. Att inte fler gör så här tror jag beror på att ingen vill ta risken att inte sälja lägenheterna. Normalt sett säljer byggherren fastigheten vidare till slutkund, kanske är det lättare för ett mindre fastighetsföretag som också förvaltar sina hus. De behöver inte tjäna pengar i steg ett, men får in dem genom sin normala förvaltning, säger Mikael Forsberg.

C Fast:s affärsidé är att bygga, köpa och långsiktigt förvalta fastigheter på den lokala bostadsmarknaden och att hitta lösningar som går att genomföra. De startade med en insats på 25 000 kronor vardera för att finansiera köpet av markbiten på gamla lasarettsområdet. På marken fanns outnyttjade byggnader som de kunde låna på. De renoverade och hyrde ut 100 lägenheter till studentboende. Därefter fortsatte de att även bygga nya ettor till Högskolans studenter. I dag äger de 129 studentlägenheter, 54 hyresrätter, ett Bed & Breakfast hotell och en förskola.

– Många säger att det inte går att bygga bostäder i dag, men vill man så går det, om en dörr stängs öppnar man en annan. Förra gången byggde vi 39 nya hyresrätter med en tysk byggmästare och med tyskt material, men med alla svenska lagar och bestämmelser. Vi bygger inte på spekulation utan har fullständig kontroll på alla våra projekt. Det gäller bara att hitta lösningar och söka sig utanför konventionella gränser.

Christina Adlers

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.