Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Unik metod ska halvera energiförbrukning

Publicerad: 6 mars 2008, 13:44

På Orrholmen i Karlstad har superisolerade flerbostadshus byggts i det tolv våningar höga Seglet med 44 lägenheter. Byggherre är KBAB, Karlstads Bostads AB.


Det energisnåla huset på Orrholmen i Karlstad är byggt inom partneringsamarbete med Skanska som totalentreprenör. Arkitekt är Skanark Arkitektbyrå. Uppföljning av projektet sker under tre år under ledning av Karlstads Universitet, avdelningen för energi och miljöteknik, även Lunds Tekniska Högskola är involverade i olika delar. Man ska bland annat undersöka hur väl byggnaden fungerar för de boende och vilka driftskostnaderna blir.
Huset är mycket energieffektivt och kommer i princip inte att kräva någon uppvärmning alls. Det är möjligt tack vare bland annat en 45 cm tjock väggisolering, energifönster och ett eget ventilationssystem i varje lägenhet. Som ett komplement finns ett enkelt golvvärmesystem för att garantera att lägenheterna hela tiden håller rätt temperatur. Systemet innehåller ingjutna vattenslingor i golven som värms med vatten från den 35-gradiga fjärrvärmereturen från bolagets övriga hus på Orrholmen. Härigenom utnyttjas  restvärmen som annars skulle ha gått tillbaka till fjärrvärmeleverantören. Ambitionen är att halvera energiförbrukningen för byggnadens drift från dagens cirka 100 kwh/kvm (uthyrningsbar yta) vid nyproduktion till 50 kwh/kvm. Energiförbrukning för uppvärmning inklusive tappvarmvatten uppgår till 20 kwh/kvm.
Konceptet har aldrig tidigare använts på flerbostadshus i Sverige men ses som mycket intressant av Boverkets Byggkostnadsforum som satsar omkring 2 miljoner kronor på projektet.
Seglet är det andra projektet av tre i KBABs nybyggnadsprogram. Tidigare har Nya Järpen med 76 lägenheter under november 2005 uppförts och byggstart väntar för Sjögången med cirka 150 lägenheter.
Övriga partners som medverkar i projektet Seglet är WSP byggprojektering, LG Contracting, Skanska Inneklimat AB, KVE-konsult, Elservice, El-Konsultgruppen, ÅJ måleri AB och BBM.

Övriga fakta
Förbrukning av varm- och kallvatten liksom el mäts och debiteras indviduellt. Genomsnittlig hyresnivå ligger på 1 150 kr/kvm vilket motsvarar 4 850 kr/månad för en tvårumslägenhet samt 6 800 kr/månad för en treummare.
Totalkostnaden för projektet uppgår till omkring 53,5 miljoner kronor eller 20 200 kr/kvm uthyrningsbar yta.

MARIANNE SILÉN

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.