Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Uppåt för Europas byggare

Publicerad: 7 december 2015, 10:05

Tillväxten inom bostadsbyggande i Sverige kommer att mattas av och drivas mer av transportinfrastruktur, uppger Prognoscentret.

Foto: Johanna Åfreds

Bostadsbyggandet i Europa förväntas stiga med cirka 6 procent nästa år, enligt analysföretag Prognoscentret.


Ämnen i artikeln:

Prognoscentret

Nybyggnationen i Europa har minskat med totalt 41 procent sedan 2007 och bostadsbyggandet med hela 48 procent, uppger analysföretaget Prognoscentret. Men en ljusning kommer nu. Redan nästa år ökar bostadsbyggandet med 6,1 procent.

Nya lokaler ökar långsammare och få en tillväxt på 3,8 procent 2016. Anläggningssektorn får en tillväxttakt på 3,3 procent under åren 2015 till och med 2018. Uppgången drivs främst av ökade investeringar i vägar, broar, energi och vattentransport.

Det var främst renoveringar som stod för uppgången i Europa under förra året efter att fler fastighetsägare utnyttjat låga kapitalkostnader och tillgänglig kapacitet för att ta sig an ett eftersatt underhåll. Tillväxten i Rot-sektorn mattas dock av något under de kommande åren.

Många länder i Europa, skriver Prognoscentret, lider av bostadsöverskott, neddragen offentlig konsumtion, hög arbetslöshet och lågt kapacitetsutnyttjande i ekonomin. Det geopolitiska läget, regionalt potentiellt överhettade bostadsmarknader, finansiell instabilitet och stora utmaningar bland de mest skuldsatta länderna bidrar till oro för negativa överraskningar kommande år.

På den svenska marknaden har bostadsbyggandet agerat draglok på senare år och gått emot strömmen sedan 2013. Men tillväxten mattas av och drivs mer av transportinfrastruktur under den andra halvan av prognosperioden. Osäkerheterna i Sverige hör samman med effekterna av det försämrade Rot-avdraget, bostadsprisutvecklingen, byggkostnadstillväxten och om regeringens ambitioner om ökat hyresrättsbyggande förverkligas.

Sverige är nära kapacitetstaket och pensionsavgångarna börjar bli kännbara. Samtidigt ökar efterfrågan på både material och arbetskraft i Europa, uppger Prognoscentret.

Johanna Åfreds

Reporter

johanna@byggindustrin.se

Ämnen i artikeln:

Prognoscentret

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.