Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Utredning om bullerregler för bostäder klar

Publicerad: 30 augusti 2013, 13:44

Regerings utredare Anders Lillienau har lämnat sitt betänkande om bullerregler. För att underlätta bostadsbyggandet föreslår han att ett nytt samordnat regelverk för tillåtna bullernivåer införs i lagstiftningen.


I dag finns en osäkerhet kring hur bullernivåer ska hanteras i samband med bostadsbyggande. Det beror bland annat för att Plan- och bygglagen och Miljöbalken kan ge motstridiga besked om vilken bullernivå som är acceptabel vid och i en bostad.

För att komma till rätta med det föreslår utredningen att de riktvärden som används i dag ska bli lag och införas i både Plan- och bygglagen och Miljöbalken. Dessutom föreslår utredningen att det ska finnas möjlighet att göra generösa undantag från utomhusriktvärdena om bostaden ger skydd mot buller. Inga undantag får göras från riktvärdena inomhus.

– Vi menar att stor vikt ska läggas vid inomhusmiljön, men att man kan godta något högre nivåer utomhus, säger Anders Lillienau.

Syftet med de nya samordnade reglerna är att underlätta planering och byggande av bostäder. Fler bostäder ska kunna byggas nära väg- och spårtrafik, nära hamnar och nära industrier.

– Vi redovisar inga siffror för hur många fler bostäder som kan byggas, det är många faktorer som inverkar på bostadsbyggandet. Men det här innebär att byggprocessen blir kortare och effektivare, säger Anders Lillienau.

Betänkandet innehåller inga förslag som rör flygbuller, de kommer först i början av oktober.Utredningens förslag:

Bullernivåer inomhus (vid stängda fönster)

30 dBA ekvivalent ljudnivå

45 dBA maximal ljudnivå (får överskridas med högst 5 dBA fem gånger per trafikårsmedelnatt)Bullernivåer utomhus – Från väg- och spårtrafik

55 dBA ekvivalent ljudnivå

70 dBA maximal ljudnivåBullernivåer utomhus – Industribuller

50 dBA ekvivalent ljudnivå dag

45 dBA ekvivalent ljudnivå kväll/helg

40 dBA ekvivalent ljudnivå nattVill du veta mer? Byggindustrin har tidigare rapporterat om problem orsakade av de motstridiga reglerna. Läs till exempel artikeln på sid. 4 i Byggindustrin 16/2012 och artikeln på sid. 4-5 i Byggindustrin 39/2012. Om du är prenumerant kan du logga in under fliken ”För prenumeranter” här ovanför och läsa en pdf-version av tidningen.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.