Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Varannan bostadsrättsförening skulle renovera mer med rot

Publicerad: 10 mars 2009, 12:48

Nio av tio bostadsrättsföreningar skulle tidigarelägga underhåll och renoveringar eller sätta igång extra renoveringsprojekt om de fick möjlighet till ROT-avdrag. Det framgår av en undersökning genomförd av Fastighetsägarna Stockholm.


En genomsnittlig bostadsrättsförening i Stockholm planerar underhåll och reparationer för drygt 500 000 kronor per år, visar Fastighetsägarna Stockholms undersökning.

Bara i Stockholms län motsvarar det åtgärder för ett värde motsvarande 10 miljarder kronor de två kommande åren. Enligt undersökningen skulle mer än varannan bostadsrättsförening, cirka 60 procent, påskynda sina renoveringsplaner och cirka 30 procent skulle sätta igång nya projekt och göra extra investeringar ett ROT-avdrag på 200 000 kronor.

– För att dämpa den djupa långkonjunktur som vi nu befinner oss i och få fart på den hårt drabbade byggsektorn borde ROT-satsningen tillfälligt utvidgas till att också omfatta bostadsrättsföreningar. Det skulle vara en välkommen hjälp för många byggföretag och hantverkare, säger Maria Livijn, näringspolitiskt ansvarig för bostadsrättsföreningar på Fastighetsägarna Stockholm i ett uttalande.

Många föreningar skulle satsa på miljöförbättrande åtgärder.

– En klar trend bland bostadsrättsföreningarna är nämligen att ett ROT-avdrag skulle utnyttjas till energisparande åtgärder. Hela 63 procent av bostadsrättsföreningar är beredda att genomföra minst en energisparande åtgärd inom 3 år, enligt utvärderingar av energideklarationer som har utförts av Fastighetsägarna Stockholm, säger Maria Livijn.

Undersökningen genomfördes på Fastighetsägarna Stockholms bostadsrättspanel, som omfattar 300 bostadsrättsföreningar i Stockholms län mellan den 11/2-20/2, 2009. Fastighetsägarna Stockholm har cirka 2600 bostadsrättsföreningar som medlemmar.

Nomi Melin Lundgren

Redaktör

nomi@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.