Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Varannan svensk har fel bokostym

Publicerad: 25 november 2013, 09:22

Hälften av landets bostadsägare bor ”fel” – antingen mindre eller större än de behöver. Och en tredjedel av landets hushåll som äger sin bostad uppger att de bor större eller betydligt större än de behöver. Boven i dramat är flyttskatterna. Det visar en undersökning som Mäklarsamfundet och Sveriges Byggindustrier har låtit genomföra.


”Den allra viktigaste åtgärden för svensk bostadsmarknad är att det byggs fler bostäder. Men ett steg på vägen att förbättra situationen på bostadsmarknaden är se över flyttskatterna som i dag motverkar ett effektivt utnyttjande av det befintliga bostadsbeståndet”. Det skriver Ingrid Eiken, vd i Mäklarsamfundet, och Björn Wellhagen, näringspolitisk chef på Sveriges Byggindustrier, i rapporten.

– Undersökningen visar svart på vitt effekterna av reavinstbeskattningen och reglerna för uppskov. Det här är ingen oväsentlig faktor, säger Björn Wellhagen.

Ingrid Eiken:

– Det är lätt att vifta bort problemen med flyttskatterna. Få känner medlidande med att stockholmare drabbas av höga flyttskatter. Men problemet är att de slår hårt mot vanliga människor runt om i landet och påverkar vårt intresse för att flytta till de orter där jobben finns. Det lönar sig helt enkelt inte för den egna plånboken.

Undersökningsföretaget Novus har intervjuat 2 483 bostadsägare under oktober månad, hälften småhusägare och hälften bostadsrätts­ägare. Fokus har legat på hur de bor i dag, flyttbenägenhet och reavinstskatten.

En tredjedel av landets hushåll som äger sin bostad uppger att de bor större eller betydligt större än vad de behöver. Totalt rör det sig om nära en miljon hushåll som lever på fler kvadratmeter än sina behov och det handlar framför allt om personer över 50 år som bor i villa.

– Detta innebär ett väldigt ineffektivt utnyttjande av bostadsbeståndet och det är inte gratis. I Boverkets rapport härom veckan hävdades att hyresregleringen kostar 10 miljarder kronor årligen. Vi har inte räknat på vad inlåsningen kostar, men den kostnaden skulle mycket väl kunna ligga på motsvarande nivå, säger Björn Wellhagen.Vill du läsa hela artikeln? Du hittar den på sid. 4-5 i Byggindustrin 38/2013 som är ute den 22 november. Om du är prenumerant kan du logga in under fliken ”För prenumeranter” här ovanför och läsa en pdf-version av tidningen.

Per Hindersson

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.