Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Vattensalamander stoppar bostäder i Båstad

Publicerad: 21 september 2011, 14:10

Byggherren misstänks för brott mot artskyddsförordningen.


Företaget NTAB hade räknat med byggstart i oktober i år. I stället har hela projektet í Norrviken utanför Båstad hastigt lagts på is. Orsaken är den fridlysta vattensalamandern.

– På längre sikt vill vi bygga mellan 350 och 400 bostadsrätter och villor på marken. Till en början handlar det om ett sextiotal bostadsrätter i sju byggnader, men det har det blivit stopp för nu, säger Malte Åkerström som är en av delägarna i NTAB.

NTAB har flera delägare, Malte Åkerström är en av dem. Peab:s Erik Paulsson en annan person som är involverad i projektet. Företaget äger totalt 95 hektar med havsutsikt längs vägen mellan Båstad och Kattvik som man vill exploatera. NTAB hade börjat röja för den första byggetappen när länsstyrelsen nyligen begärde ett totalstopp för exploateringen med hänvisning till den fridlysta vattensalamandern. Myndigheten har nu också lämnat in en åtalsanmälan mot NTAB.

– Eftersom arbetet har påbörjats utan giltiga tillstånd kan detta vara ett brott mot artskyddsförordningen, och därför lämnar vi även in en åtalsanmälan, skriver naturvårdsdirektör Paul Eric Jönsson på länsstyrelsen i Skånes hemsida.

Malte Åkerström hävdar dock att NTAB gjorde den efterfrågade utredningen om vattensalamanderns utbredning i området redan 2008. Och att man kom fram till att djuret inte fanns alls i området.

– Vi hade alla tillstånd klara och har svårt att förstå länsstyrelsens beslut. Ett tiotal av bostadsrätter är redan sålda och första inflyttning var planerad till nästa höst. Det datumet blir helt klart uppskjutet nu. Skulle det inte bli något alls får vi betala tillbaka det köparna redan har betalat in, säger Malte Åkerström.

Allt mindre vanlig
Den större vattensalamandern är fridlyst men på många platser i Sverige blir den allt mindre vanlig. I Sverige finns den främst i de södra och mellersta delarna av landet.

De främsta orsakerna till att arten gått tillbaka det senaste århundradet är att kulturlandskapet förändras snabbt och metoderna inom jord- och skogsbruk. Småvatten har fyllts igen eller påverkats av markavvattning och läckage av gödnings- och bekämpningsmedel. Landmiljöer har ställts om till åkermark eller omsatts till produktivt skogsbruk med barrträd i fokus. Källa: Naturvårdsverket.

Johanna Åfreds

Reporter

johanna@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.