Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag05.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Bostäder

Veidekke-lab för bostads-FoU

Publicerad: 6 Mars 2008, 13:44

Ingen blir väl särskilt glad när cykeln eller barnvagnen försvinner. Det vill Veidekke Bostad råda bot på. Nu finns det nya val för förvaring och balkong. Ett exempel är ett kombinerat grovförråd med cykelförvaring. Även balkongerna har utvecklats för att bli mer estetiska och allround.


- Vi vill för arkitekterna och konsumenterna visa vad det finns för möjligheter att göra bostäderna tryggare och attraktivare, säger analyschef Erik Westling, Veidekke Bostad när vi träffas i Veidekke Lab i Sundbyberg, där han visar på några av de nya produkterna.

Bostadsbranschen är het och bostadsfrågorna står idag ständigt i fokus, bostadskonsumenterna har blivit alltmer krävande och aktiva. De vill veta vad det är för köp det gör och vad de får för pengarna.

- Här gäller det att hänga med i  utvecklingen och kunna erbjuda bra lösningar på boendet. Det blir vi triggade av, säger Erik Westling. Därför har vi tagit fasta på detta och försöker hela tiden hitta nya produkter med bra design för kunderna.

Kan du berätta lite vad ni gör just nu?
- Trots vår kalla årstid tycker jag att det är synd att vi bara använder balkongerna under sommarhalvåret. Man ska inte behöva glasa in balkongen för att kunna utnyttja den under den kallare årstiden. Med infravärme och andra detaljer som belysning med mera, ska man kunna utnyttja denna boendeyta fullt ut.

-Därför presenteras även balkongguide för arkitekterna. Det finns tre olika sätt att placera balkongfronterna på, mellan stolparna, utanpåliggande eller på insidan. Fronterna som är fästa mellan räckesstolparna kan bestå av vilket material som helst. I fullskalemodellen är det glas som frontmaterial. Ramar och stolpar är tillverkade av aluminium och kan lackeras i valfri kulör.

- Vi har även utvecklat en balkongfront av perforerad plåt med ramverk som fästs på räckesstolparna sida. Det är även möjligt att fästa träinlägg i stolparnas mellanrum, berättar Erik Westling vidare.

Balkongtaket har också utvecklats, det finns i tre olika varianter. Arkitekten har här möjlighet att välja olika balkongtakplattor, med belysning och infravärme. Och balkonggolven kan göras finare med bland annat vitmålat betonggolv eller en balkongplatta med inlagt trägolv.

Man skulle också kunna tänka sig balkongavskärmning i form av en rullgardin. Till exempel i aluminiumprofil som går att montera på insidan av balkongen i fästen på balkongstolpen. Gardinen skulle kunna vara tillverkad av plastnätstextil och som man kan få i valfri i NCS-kukör eller med screentryckt mönster.

Även en bullervägg kan monteras på samma sätt som de mellanliggande balkongfronterna, som kan förlängas upp till taket. Det går även att möblera balkongen på ett lite annorlunda sätt. Erik Westling visar hur man kan hänga upp en stol eller en hängmatta med en krok i taket, variationen är jättestor.

- Vi började utveckla detta för ett år sedan. Och vi har ständigt nya innovationer på gång. I några av våra flerbostadshus har vi jobbat med att få ut några av produkterna som vi utvecklat, säger Erik Westling.

Erik Westling säger att branschkollegerna gärna får låta sig inspireras.

- Det är bara roligt i så fall. Vi måste bli nytänkande i byggbranschen.

Istället för balkonglådor som i många fall är trista. Kan man hänga sina krukor direkt i listerna på de bärande balkongfronterna. Det är viktigt att man får en lätthet i konstruktionen. Det ska också vara enkelt att montera.
Veidekke har även utvecklat ett kombinerat grovförråd och cykelförvaring.

Förrådet har väggar av nät i ram och en jalusidörr som öppnas nedifrån och upp. Jalusidörren går att låsa i två olika lägen för att kunden ska kunna välja att bruka sitt cykelförråd aktivt eller, om man är rädd om en dyr cykel, kunna låsa in cykeln helt. Hela förrådet är byggt så att det är säkerhetsklassat vilket innebär att kunden kan försäkra allt som förvaras.

Positiva effekter av det nya kombinerade förrådet är att cyklarna förvaras på ett mer strukturerat sätt. Utrymmet i förvaringsrummen i huset utnyttjas på ett volymeffektivt sätt och därför går det också att frigöra kvadratmeter som kan användas för andra ändamål.

Det nya kombinerade förrådet kan därmed ersätta den gamla lösningen med ett separat cykelrum och förrådslösning åt alla lägenheter. Härigenom sparas så mycket utrymme att det går att planera in ytterligare en lägenhet.

- Det här är ett bra sätt att effektivisera de så kallade biytorna. Man skapar också utrymme i lägenheterna genom att en yta frigörs.

Det gagnar byggbranschen att hitta nya idéer som kan realiseras.
Idag är det väldiga volymer som inte används på ett vettigt sätt. Det vill vi råda bot på. Vi har nya idéer som vi utvecklar hela tiden, säger Erik Westling.


Erik Westling
Ålder: 32 år.
Bakgrund: Arkitekt och lantmätare, inriktning fastighetsekonomi.
Familj: Malin och dottern Elin 3 år och en nyfödd.
Roligast med jobbet: Att det så gott som varje dag dyker upp en ny spännande utmaning - stor eller liten.
På nattduksbordet: Tre skrifter, "Tomtebobarnen" av Elsa Beskow, "Mitt liv med HSB" av Sven Wallander och alltid senaste numret av Byggindustrin.

MARIANNE SILÉN

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.