Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Veidekke och Alecta satsar på hyresrätter

Publicerad: 14 februari 2013, 10:03

Veidekke Bostad och tjänstepensionsbolaget Alecta bildar ett gemensamt bolag, Convea. Tanken är att satsa på  nyproduktion av både hyres- och bostadsrätter. Hyresrätterna ska sedan ägas och förvaltas gemensamt av parterna.


Moderbolaget Convea kommer att ägas på 50/50-basis av Veidekke och Alecta och ambitionen är att forma ”en framträdande aktör på bostadsmarknaden i storstadregionerna Mälardalen, Västra Sverige och Skåne”.

Dotterbolaget Convea Produktion kommer att ansvara för utveckling och produktion av bostadsprojekten och drivas av Veidekke Bostad. Det andra dotterbolaget som bildas, Convea Fastigheter, kommer med styrning från Alecta att ansvara för ägande och förvaltning av de nyproducerade hyresrätterna.

Målet är att inledningsvis starta produktion av 300 hyres- och bostadsrätter per år för att sedan öka produktionstakten.

”Exakt vilka projekt som kommer att vara först ut för det nya bolaget håller för närvarande på att utvärderas. Initialt kommer projekten till stor del ur Veidekkes befintliga projektportfölj. Avsikten är sedan att fylla på projektportföljen med nya markanvisningar och förvärv. Fokus kommer att ligga på Storstockholm, Göteborg och Malmö” skriver Veidekke och Alecta i ett pressmeddelande.

– Genom Convea vill vi introducera ett nytt och starkt initiativ som tillför marknaden nyproducerade, attraktiva och klimatkloka bostäder - oavsett upplåtelseform., säger Per-Martin Eriksson, vd på Veidekke Bostad.

Alecta har genom sin kapitalförvaltning en lång erfarenhet av fastighetsinvesteringar, ägande och förvaltning. Alectas fastighetsinnehav värderas till drygt 37 miljarder kronor.

Veidekkes svenska verksamhet omsatte 2012 4,6 miljarder kronor med ett resultat på 107 miljoner kronor.

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.