Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Villa UH1 utstickande "diamant" i det gröna

Publicerad: 23 oktober 2008, 13:15

Villa UH1 på Rödhakevägen i Saltsjö-Boo öster om Stockholm är lika mycket hus som landskap. Byggnaden klättrar långsamt upp för tomtens mjuka sluttning för att bli ett med omgivningen.


Huset är organiserat kring en inre gård som både skapar insynsskyddade uteplatser och tar in maximalt med dagsljus. Taket är täckt med grönt sedumtak vilket suddat ut gränsen mellan byggnad och landskap.

En lång gräsbevuxen sluttning löper utmed byggnaden upp mot taket. I det här fallet var utgångspunkten en relativt brant slänt som krävde en skräddarsydd lösning.

Det vita putsade huset på omkring 200 kvadratmeter med en tilltalande innegård är ritat av den nyskapande och mångfaldigt prisbelönta unga arkitekten Rahel Belatchew på RB Arkitektur i Stockholm.

- Särskilt utmanande och spännande, säger Rahel Belatchew till Byggindustrin var att ta sig an den branta tomten. Jag gjorde noggranna analyser av tomten, jag tittade hur solen rörde sig etcetera. På tomten fanns redan en befintlig byggnad, nämligen garaget, berättar Rahel Belatchew vidare.

- Jag studerade hur de olika funktionerna kunde placeras, så att de privata och offentliga fick tydliga och markanta skillnader. Så till exempel har vardagsrummet många utblickar, den långsmala köksbänken är över sex meter lång i det stora köket.

Resultatet blev ett stort, ljust, modernt hus. Ljuset flödar in i huset från insynsskyddade gården som bildar en förlängning av rummen omkring. Vidare tar de stora glasytorna på ett effektivt sätt bort gränsen mellan ute och inne.

Fakta/VillaUH1
Arkitekt: Rahel Belatchew, RB Arkitektur, Stockholm
Byggentreprenör: Unika Hem.

MARIANNE SILÉN - marianne@byggindustrin.com

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.