söndag24 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

VVC-förluster stor energibov

Publicerad: 6 april 2016, 13:06

Bengt Bergqvist har kartlagt VVC-förluster. Foto: Elin Bennewitz

En studie av tolv flerbostadshus visar att energiförlusten från varmvattencirkulering, VVC, kan vara lika stor som hela värmvattenbehovet för fastigheten. Problemet är minst lika stort i nybyggda hus.

Ämnen i artikeln:

Nordbygg 2017bostadsmarknad

Elin Bennewitz

elin@byggindustrin.se


Bengt Bergqvist, konsult på Energianalys, har kartlagt VVC-förlusterna i tolv flerbostadshus i Stockholmsområdet. Kartläggningen gjorde han på uppdrag av BeBo på Energimyndigheten och miljöförvaltningen i Stockholms stad. Slutrapporten ”Kartläggning av VVC-förluster i flerbostadshus” publicerades i höstas.

– Det har varit en riktig kioskvältare. Kollegerna i branschen har varit nyfikna, säger Bengt Bergqvist.

Många kom också för att lyssna när han presenterade resultaten från kartläggningen på Nordbygg. Hans resultat är uppseendeväckande. Kartläggningen visar att VVC-förlusterna varierar mellan 2,4 och 22,7 kilowattimmar per kvadratmeter och år.

– Jag kartlade sex nybyggda och sex äldre fastigheter byggda mellan 1950-talet och 1970-talet. Kartläggningen visar bland annat att de nybyggda husen inte är bättre än de gamla när det gäller VVC-förluster, säger Bengt Bergqvist.

Värstingbyggnaden med VVC-förluster på 22,7 kilowattimmar per kvadratmeter och år ligger i Huddinge och byggdes för cirka fem år sedan. Endast en av de nya byggnaderna i kartläggningen har en VVC-förlust under 4 kilowattimmar per kvadratmeter och år, som är det värde som schablonmässigt brukar användas för vid nybyggnation.

En förklaring till att de nya husen klarar sig sämre i jämförelsen är att kraven för väntetiden på varmvatten skärptes för tio år sedan, från 30 sekunder till 10 sekunder. Men det finns också andra skäl, som dålig eller obefintlig isolering och dålig planering som resulterar i för långa och feldragna ledningar.

– Jag tycker det är uppseendeväckande att det inte finns krav på isolering av VVC-systemen. VVC-förlusterna är inte heller reglerade, utan det är bara byggnadens energiförbrukning som helhet, säger Bengt Bergqvist.

Nyckeln till att minska VVC-förlusterna är enligt Bengt Bergqvist, utöver isolering, att VVS-projektören och arkitekten samarbetar redan i ett tidigt skede. Med god planering kan rörschakten placeras i nära anslutning till badrum och kök så att ineffektiva horisontella rördragningar minimeras.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev