Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

WSP väntar på ny regim i Libyen

Publicerad: 2 mars 2011, 09:34

Konsultföretaget har tvingats stoppa stora bostadsprojekt i öknen.


Det globala analys- och teknikföretaget WSP jobbar dygnet runt med att få ut sina anställda ur Libyen. I skrivande stund sitter 15 personer fast på flygplatsen i Sebha i södra delen av landet.

– Vi måste försöka få ut dem i dag. De har suttit tre dagar på flygplatsen och maten där är slut, det finns inte ens kex att köpa, säger David Montgomery, vd på WSP International.

Den strandsatta personalen kommer från Storbritannien, Filipinerna, Pakistan, Serbien och Ghana. De sista två svenskarna lämnade landet onsdagen 23 februari. En av dem var Stefan Arnersten, vd på WSP:s bolag i Libyen.

– Jag kom med på en evakueringsflight från Tripoli till Malta som landet anordnade för sina medborgare och via bra kontakter lyckades jag och en kollega komma med på den, säger han.

Det var kaos på flygplatsen när han lyckades lämna landet. Det var fysiskt svårt att ens komma in på flygplatsområdet. Det var belägrat av 10 000 egyptier som blivit lovade att få lämna landet men inte hade biljetter.

– Att ta sig igenom flygplatsen till gaterna var också väldigt svårt. Kontrollkapaciteten är liten på flygplatsen och den klarade inte av den här anstormningen. Så många plan lämnade landet halvfulla, säger Stefan Arnersten.

WSP har varit verksamt i Libyen i fem år. Situationen i den nordafrikanska diktaturen har varit lugn för utländska företag. Men plötsligt kokade det över. Demonstranter fyllde gatorna och Muammar Gaddafis regim slog tillbaka med våld.

WSP har fått lägga två stora infrastruktur- och bostadsprojekt på is. Flera hundra anställda väntar på att den politiska situationen ska stabiliseras.

– Vi har en hel del lokal personal där nere som försöker verka redan nu. Men osäkerheten är stor, många stora frågor har inga svar idag. Förhoppningen är att landet kan stabiliseras under en annan regim på ganska kort tid och då åker jag tillbaka, säger Stefan Arnersten.

Bolaget driver just nu två större projekt. Det ena är byggandet av den helt nya staden Sidi Al Sayeh, en satellitstad till huvudstaden Tripoli. WSP ansvarar för allt från byggandet av 10 000-15 000 bostäder till infrastruktur som vatten, avlopp, el och tele.

Det andra är ett liknande projekt med bostäder och infrastruktur i sex småstäder i öknens oaser. Företaget ansvarar för byggledning och kontroll men det är kinesiska byggare som har fått själva entreprenaden."Vi skapar arbetstillfällen i diktaturen"

Vad tycker ni efter det som hittills hänt, är det en bra idé att ha verksamhet i en diktatur?
– Det finns inget politiskt ställningstagande i det vi gör. Vi bygger ju inte palats åt Gaddafi eller militäranläggningar. Vi bygger vanlig infrastruktur och bostäder åt människor, säger David Montgomery.

Gör ni något aktivt för mänskliga rättigheter?
– Vi kan bara ge vår personal bra villkor. De anställda är nöjda. Det är arbetslöshet i landet och vi skapar arbetstillfällen.

Vilket risktagande innebär det rent företagsekonomiskt att vara verksam i en diktatur?
– Beställarna släpar ständigt efter med betalningarna. Men det får vi försöka ta igen senare.

Har ni lagt in risken för en revolution?
– Nej, den risken var inte med i grundkalkylen. Till för ett par veckor sedan ansågs Libyen vara en ganska säker diktatur. Men det ändrades ju på ett par veckor.

Hur ser ni på er framtid i landet?
– Vi räknar med att fortsätta och göra klart det vi gör. Vi tror att vem som än tar över kommer att anse att projekten har en samhällsnytta. Det är bara att hoppas att det kommer bra människor vid rodret. Att de gör rätt för sig och betalar gamla räkningar, säger David Montgomery.

Niclas Köhler - niclas@byggindustrin.com

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.