Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag20.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Bostäder

Ytsnåla bostäder för unga

Publicerad: 28 November 2008, 09:59

I Råcksta i Stockholm ska ett 90-tal ytsnåla hyreslägenheter byggas för yngre.


Om allt går som det ska, med inflyttning om ett år, beräknas en tvåa på 38 kvadratmeter kosta omkring 3 800 kronor i månaden. Häromdagen presenterades projektet som har väckt ett mycket stort intresse. Åldergränsen för inflyttning går vid 30 år.

- Efter klartecken från Stadsbyggnadsnämnden går vi nu vidare med projektet, säger Tobias Olsson, verksamhetschef, jagvillhabostad.nu till Byggindustrin. Det känns mycket positivt att vi samarbetar med Stockholmshem tillsammans med AQ Arkitekter för att med detta nya koncept kunna bygga nya attraktiva hyresrätter för unga till rimliga hyror.

- Detta är bra för byggbranschen och bostäder behövs, trots att vi nu gått in i en lågkonjunktur.

Ambitionen är att detaljplanen ska få laga kraft under tredje kvartalet och därefter kan vi börja bygga och hoppas på en inflyttning om ett år, säger Tobias Olsson.

En tvåa på 38 kvadratmeter kostar cirka 3 800 kronor och ett radhus på 76 kvadratmeter får en hyra på 7 500 kronor i månaden.

Genom hög upprepningsgrad och genom rationella byggmetoder ska bostäderna bli både kostnadseffektiva och yteffektiva.

Med flera kvadrater staplade på varandra blir byggnaden än mer effektiv eftersom det är fler som ”delar” på grundläggning och yttertak, säger Tobias Olsson.

De hus som planeras är ett tio våningar högt punkthus med 34 lägenheter vid Råcksta-rondellen. Här finns gemensamma utrymmen för hela den övriga bostadsgruppen som består av en lägre hustyp i två-tre våningars höjd.

Ungdomsbostäder på Björketorpsvägen, Norra Ängby/ Råcksta
Samarbetspartners: jagvillhabostad.nu, Stockholmshem och AQ Arkitekter
Hustyper: tio våningars punkthus, 34 lägenheter och en lägre hustyp i två-tre våningar
Antal hyresbostäder: 98
Planerad inflyttning: 2010

MARIANNE SILÉN - marianne@byggindustrin.com

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.