torsdag1 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Byggregler

6F välkomnar Veidekkes beslut

Publicerad: 13 juni 2016, 11:48

Rekordstora kontorsprojektet Pyramiden i Solna har fungerat som pilotprojekt för Veidekkes begränsning av underentreprenörsleden.

Foto: Mattias de Frumerie

Förra veckan kunde vi på tidningen Byggindustrin berätta om Veidekkes unika beslut att endast tillåta underentreprenörer i två led. Nu går ordförandena i förbunden inom 6F ut och berömmer Veidekkes initiativ.

Ämnen i artikeln:

underentreprenörerVediekkeVeidekkeBoverkets byggreglerbyggreglerbyggkonkurrenssvartjobb

Elin Bennewitz

elin@byggindustrin.se


Syftet med Veidekked begränsning av underentreprenörsleden är att minska risken för att oseriösa företag får uppdrag i Veidekkes projekt.

Läs mer: Veidekke gör unik UE-åtgärd

6F, som är ett samarbete mellan de fem LO-förbunden Byggnads, Elektrikerna, Fastighetsanställdas Förbund, Målarna och Seko, går nu ut med ett pressmeddelande för att välkomna Veidekkes satsning. De skriver att det Veidekke gör är ”väldigt positivt och mycket glädjande” och att de hoppas att fler ska följa Viedekkes exempel.

Mats Åkerlind, vice vd på Sveriges Byggindustrier, sa i en kommentar förra veckan att han inte har någon synpunkt på att Veidekke inför begränsningen, men att han inte tror att det vore bra om regeln införs i hela branschen.

Läs mer: ”Rädd att det inspirerar lagstiftare”

Ordförandena i de fem förbunden inom 6F menar däremot att det kan bli nödvändigt att införa begräsningen av underentreprenörsleden i hela branschen. Så här skriver de i en gemensam kommentar:

”Sveriges Byggindustrier menar att Veidekkes beslut riskerar att inspirera lagstiftare om ny lagstiftning. Om marknaden är oförmögen att hyfsa till branschen och inte lyckas komma åt svartarbete, osäkra arbetsplatser eller utnyttjande av arbetstagare är det i så fall en helt nödvändig åtgärd.”

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev