Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Byggregler

Akademiska Hus måste följa LOU

Publicerad: 30 juni 2016, 08:49

Högsta förvaltningsdomstolen slår fast att Akademiska Hus är en upphandlande myndighet. Domen innebär att Akademiska Hus ska betala tre miljoner kronor i upphandlingsskadeavgift och att bolagets inköp hädanefter ska upphandlas enligt LOU.


Domen från Högsta förvaltningsdomstolen sätter punkt för en tids oklarhet kring Akademiska Hus upphandlingar. I januari 2015 slog Kammarrätten i Sundsvall fast att Akademiska Hus omfattas av LOU och dömde bolaget att betala tre miljoner kronor i upphandlingsskadeavgift. Detta för att Akademiska Hus upphandlat en generalentreprenad för Skogishuset på campus i Umeå utan att följa LOU, lagen om offentlig upphandling.

I april 2015 fälldes Akademiska Hus för andra gången, då av Förvaltningsrätten i Göteborg, som dömde 975 000 kronor i upphandlingsskadeavgift. Den gången gällde det sex olika avtal om köp av tjänster och byggentreprenader som Akademiska Hus slöt 2013.

Oklart läge

Men i samma veva slog Kammarrätten i Stockholm fast att Sveaskog, som precis som Akademiska Hus är ett statligt ägt bolag, inte ska betraktas som en upphandlande myndighet och därför inte heller måste följa LOU.

Det oklara rättsläget gjorde att Akademiska Hus valde att överklaga domen från Kammarrätten i Sundsvall till Högsta förvaltningsdomstolen. Nu slår alltså Högsta förvaltningsdomstolen fast att Akademiska Hus ska betraktas som en upphandlande myndighet och att de därmed måste följa LOU. Högsta förvaltningsdomstolen dömer också, precis som Kammarrätten i Sundsvall, Akademiska Hus att betala tre miljoner i upphandlingsskadeavgift.

Vd kommenterar

Kerstin Lindberg Göransson, vd Akademiska Hus, kommenterar domen i ett pressmeddelande:

– Vi välkomnar beskedet som ger oss efterlängtad klarhet i frågan. Vi arbetar kontinuerligt med vår inköpsprocess för att säkra högkvalitativa upphandlingar och övergången till det nya regelverket kommer därför att gå smidigt.

Elin Bennewitz

Reporter

elin@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.