Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Byggregler

Angripen råspont byggs in

Publicerad: 6 mars 2008, 13:36

Efter fasader och badrum kommer nu nästa varningar om mögel. Angripen råspont byggs in i nya hus. "Jag har byggt hus i 20 år. Nu tycker jag att det har blivit så mycket oförklarliga bekymmer med organiskt byggmaterial, att jag inte vågar bygga trähus längre", säger Nisse Karlsson vid företaget kustbyggarna som slår larm i Bohusläningen.


Mögelproblem uppstår när man i nya hus använder snabbtorkad råspont. Missfärgat virke måste bytas ut eller sprutas med Boracol (svampdödande ämne).
Kustbyggarna laserar i stället en egen konstruktion av väggar till småhus, som man mönsterskyddat hos myndigheterna. Väggarna består av cellplast i två lager som fylls med betong och som sedan rappas på utsidan.
Nisse Karlsson anser att det är snudd på skandal, att ingen tycks ta tag i det växande problemet med möglande råspont och tar som exempel hur det ser ut i ett nybygge utanför Uddevalla.
- Min uppfattning är att man inte alltid ska skylla på materialet. Den högt uppdrivna byggtakten och vanligt slarv ger också problem. Men brädgårdarna är fyllda med snabbtorkat virke. Vem vet om det är bra i längden? Säger han till Bohusläningen.
-Om vi fortsätter att bygga in mögel i nya i hus i den omfattning som nu äger rum, kan ingen säga vad som väntar i framtiden.
Uddevalla Kommuns miljö -och stadsbyggnadskontor kallar alla som bygger nya hus till möten där de varnar för mögelbildning i takkonstruktioner.
Byggnadsinspektör Arne Andersson förklarar i Bohusläningen:
-Byggboomen leder till brist på virke. Virket fälls och snabbtorkas. Det drar ut partiklar ur virket till ytan, som annars skulle varit till skydd för detsamma på djupet.
- Sedan hyvlas virket och skyddet försvinner. Mögelproblemet har varit känt i ett par år och det blir allt viktigare med informationsmöten för nybyggare. Oftast uppstår mögelproblemet i takfoten. I koncentrerad form kan det vara farligt för människan.
Ingemar Samuelsson vid SP, Sveriges tekniska forskningsinstitut i Borås, som slog larm om mögel i fasader, oroas också av råsponten:
- Vår uppfattning är att problemet uppstår av snabb torkning av virket. Vi rekommenderar byggare att byta allt missfärgat trä. Belägg för att det är hälsovådligt finns inte. Men vem vågar säga motsatsen? Det kan vara lika mycket mögelsporer på trä som inte missfärgats. Men missfärgad råspont ska inte byggas in. Vi har sökt mer pengar från skogsindustrin för att gå vidare med undersökningarna.

Fredrik Karlsson

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.