Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Byggregler

Återvinnare utmanar branschen att följa krav

Publicerad: 26 april 2017, 08:28

I branschföreningen Återvinningsindustrierna får ingen längre bli medlem som inte ställer upp på branschens riktlinjer för ansvarsfull avfallshantering.


Ämnen i artikeln:

ÅtervinningsindustriernaBritt Sahleström

Kretsloppsrådets ”Riktlinjer för resurs- och avfallshantering vid byggande och rivning” togs fram 2007 med målet att minska deponimängderna. Riktlinjerna formulerades som en branschnorm för avfallshanteringen inom bygg- och fastighetssektorn. Idag är det Sveriges Byggindustrier som åtagit sig att säkerställa en kontinuerlig uppdatering av riktlinjerna.

Branschföreningen Återvinningsindustrierna hävdar att de är den första branschföreningen som har beslutat om ett aktivt åtagande att följa riktlinjerna. Syftet med åtagandet är dels att garantera en hållbar och ansvarsfull avfallshantering, men också att driva på utvecklingen för ökad återvinning av bygg- och rivningsavfall till råvaror.

Det innebär att ingen längre får bli medlem om de inte ställer upp på branschens riktlinjer för ansvarsfull avfallshantering. Nu hoppas Britt Sahleström, vd för Återvinningsindustrierna, att fler företag och organisationer följer efter och ställer liknande krav internt och externt.

– Många gör redan ett väldigt bra arbete men det krävs att alla aktörer är med och ställer krav i sina delar av byggkedjan, säger hon.

Fastighetsägare, byggherrar, återvinningsföretag, bygg- och rivningsföretag är exempel på aktörer som kan öka takten i arbetet med att omvandla bygg- och rivningsavfall till nya kvalitetssäkrade råvaror.

– Vi hoppas att alla aktörer i kedjan ska börja ställa krav i upphandlingen så att riktlinjerna för bygg- och rivningsavfall följs, säger Britt Sahleström.

Bygg- och rivningsverksamhet är den sektor som genererar den största mängden farligt avfall, ca 600 000 ton, enligt Återvinningsindustrierna. Byggsektorn genererar totalt cirka nio miljoner ton avfall per år.

– I en tid när bostadsbyggandet når toppnivåer är det viktigare än någonsin att återvinna och återanvända den omfattande mängd bygg- och rivningsavfall som uppstår, säger Britt Sahleström, vd Återvinningsindustrierna.

Hon tror mycket på ökad samverkan i branschen för att komma bort från stuprörstänket. Inom Återvinningsindustrierna ser medlemsföretagen det enligt Britt Sahleström som något positivt att alla medlemmar åtar sig att följa riktlinjerna.

– Det är en viktig del för att skapa konkurrensneutralitet. Det är ett hinder för branschens utveckling om vissa aktörer inte uppfyller lagstiftningen. Vi har hållit utbildningar som har varit välbesökta för våra medlemsföretag i de frågorna, säger hon.

Johanna Åfreds

Reporter

johanna@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.