Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Byggregler

"Badrum en tickande bomb"

Publicerad: 6 mars 2008, 13:36

Byggmetoderna för badrum innebär en mögelrisk. Och problemet kan vara stort - man upptäcker det inte förrän kaklet plockas ner. "Det är en tickande bomb för man har byggt så här i 15 år", säger Aime Must, mikrobiolog som arbetar som konsult med skadeutredningar och analyser av byggnadsmaterial.


Det är Dagens Nyheter som efter fasadskandalen larmar om mögliga badrum. Bakgrunden är forskning som Anders Jansson på Sveriges tekniska forskningsinstitut utfört. Han har funnit att det är stor risk för mögel på ytterväggar i badrum med träregelstomme. Via fogarna tar sig vatten in i väggen om inte tätskiktet är tillräckligt bra. Och det krävs ett tätskikt med mycket högt motstånd.
-När fästmassan bakom kaklet i ytterväggen blir fuktig så belastas tätskiktet konstant med hög fuktighet. Det är stor risk för skador inne i konstruktionen om inte tätskiktet är tillräckligt bra, säger Anders Jansson till DN.
Problemen kommer smygande för oftast märker man inte av att det är mögel i väggarna. Byggföretagen har inte mötts av reklamerade badrum som man tvingats göra om.
-Nej, aldrig. De här problemen är inget man märker av förrän man river väggarna av andra skäl, säger Jan Öberg, arbetschef med ansvar för plattsättning inom Interoc.
Från branschhåll poängterar man att man tagit tag i problemen, som eskalerat i takt med att det blivit vanligare med kakel och mindre populärt med plastmatta.
-Det här är ingen nyhet utan handlar om en gammal rapport som branschen tagit del av sedan lång tid tillbaka. Vi har skärpt branschkraven på samma sätt som Boverkets byggregler skärpts, säger Pia Dahl på Byggkeramikrådet.
Nu ställs hårdare krav på tätskiktet. Ånggenomgångsmotståndet måste vara en miljon s/m.
-Alla typer a tätskikt test under våren, säger Pia Dahl.
Branschreglerna revideras också så att det blir förbjudet med kartongklädd gips i våtrum men här finns en övergångstid på ett år.
-Vi har inte sett detta som något jätteproblem och man har byggt så här länge. Men hur utbrett det är vet vi egentligen inte, säger Pia Dahl.
Aime Must kan inte heller sätta siffror på hur stort det är men talar om en tickande bomb. För det är så här man byggt under 15 års tid och talar man med hantverkare så säger de att gipsskivorna alltid är svarta när man av någon annan anledning river bort dem.
Aime Must berättar till och med att hon kontaktats av en stor byggare m varit med om problemet i en nyinköpt badrumsmodul.
-Gipstillverkarna har förstås vetat om det här. Vi påtalade det redan för 15 år sedan. Jag tror nog också att byggföretagen vetat men att de stoppat huvudet i sanden, säger Aime Must.
Man vet i dag inte innemiljön påverkas men hon ser det som ett arbetsmiljöproblem.
-Byggnadsarbetarna som håller på med detta utsätts för en risk och bör skydda sig.

Fredrik Karlsson

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.