Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Byggregler

Buller på byggen ska granskas

Publicerad: 18 februari 2010, 11:01

Varje år anmäls ettusen arbetssjukdomar som orsakats av skadlig ljudnivå i Sverige. Byggnadsarbetare och montörer tillhör de mest utsatta.


Betong- och stenindustriarbetare, montörer, fordons- och maskinförare, gjutare, plåtslagare, motorreparatörer och byggnadsarbetare är yrken med hög risk att utsättas för buller och vibrationer. Arbetsmiljöverket har därför bestämt att arbetsgivare i landets tre sydligaste distrikt ska specialgranskas från och med februari. 900 inspektionsbesök ska genomföras för att bedöma företagens systematiska arbetsmiljöarbete.

? Ute på arbetsplatserna är riskerna med buller ofta välkända. Däremot verkar det vara sämre ställt med kunskapen om de skador som vibrationer kan orsaka. Det vill vi ändra på, säger Håkan Rosengren, samordnare för insatsen.

På arbetsplatser med risk för buller och vibrationer ska arbetsgivaren känna till om exponeringsvärdena enligt arbetsmiljöreglerna uppnås eller överskrids och dokumentera detta. Det ska finnas handlingsplaner för minskad exponering och vid höga nivåer ska anställda erbjudas medicinska kontroller.

Hörselnedsättning eller tinnitus står för nästan 10 procent av de anmälda arbetssjukdomarna. Det är flest män som utsätts för buller i jobbet. Var fjärde man uppges göra det minst en fjärdedel av arbetstiden, enligt senaste arbetsmiljöundersökningen.

Johanna Åfreds

Reporter

johanna@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News