Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Byggregler

Byggare: "Samordna reglerna kring byggmassor"

Publicerad: 23 mars 2018, 08:10

Nio av tio byggare tycker att Sveriges kommuner bör samordna sina regler kring miljökrav, anmälningsplikt och transport av byggmassor. Det visar en undersökning som Loop Rocks har låtit genomföra.


Den digitala marknadsplatsen för fyllnadsmassor, Loop Rocks, har genomfört en undersökning som visar på att Sveriges byggare vill ha en samordnad hantering av regelverket mellan kommunerna.

– I dag tillämpar kommuner exempelvis tillsynsplikten olika vilket skapar en stor osäkerhet hos byggare för vilka regler som gäller var och när. Undersökningen visar tydligt att branschen efterfrågar ett mer enhetligt regelverk som raderar ut de kommunala skillnader som finns idag, säger Carl Zide, chef för Loop Rocks.

Ett stort hinder för ökad återanvändning av byggmassor är långsam handläggning från kommunerna. I snitt bedömer byggarna att det tar 37 dagar att få svar på en förfrågan avseende flytt av massor. Väntetiden varierar idag rejält beroende på vilken kommun som hanterar ärendet.

Naturvårdsverket reviderar lagstiftningen kring hantering av byggmassor och annat avfall under 2018 och förväntas lägga fram sitt förslag till regeringen i höst. Myndigheten bekräftar bilden om att det finns problem och regionala skillnader i dagens lagstiftning.

– När det gäller masshanteringen så finns det en rad olika problem, allt från klassningen av om massorna är avfall eller ej, hur massor ska provtas och klassificeras, till det mer praktiska kring transporter, anmälningsförfaranden, säger Helene Lindqvist, kretsloppsenheten Naturvårdsverket.

Respondenterna tror vidare att omkring 50 procent av byggrelaterade överskottsmassor kommer återanvändas de kommande tio åren, från dagens siffra omkring 15 till 20 procent.

Frågor & svar i sin helhet

■ Hur stor andel av stenmaterial och fyllnadsmassor kommer att återvinnas och återanvändas inom de kommande 10 åren? Idag återvinns och återanvänds 15-20% av överskottsmassor inom byggbranschen.
Svar: 51% är den genomsnittliga uppskattningen

■ Hur lång tid brukar du vänta på kommunens svar i frågor kring om masshantering?
Svar: 37.4 dagar är den genomsnittliga uppskattningen

■ Tycker du att kommunerna ska samordna sina miljökrav så att samma regler gäller i hela Sverige?
Svar: 91% svarar ja.

■ Antal respondenter som jobbar inom bygg- och anläggningsbranschen?
Svar: 471 uppger att de jobbar inom bygg- och anläggningsbranschen

Undersökningen är utskickad till Loop Rocks användare och mejldatabas.

Anders Siljevall, anders@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.