Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Byggregler

Byggföretag krävs på rapportering

Publicerad: 19 september 2016, 12:40

Nu blir det krav på att företag ska lämna uppgifter på individnivå varje månad till Skatteverket. ”Det är otroligt positivt”, säger Peter Löfgren, utvecklingschef på Sveriges Byggindustrier.


I budgetpropositionen för 2017 föreslår regeringen att arbetsgivare ska lämna en arbetsgivardeklaration varje månad till Skatteverket istället för en gång per år som hittills. Den ska innehålla uppgifter om utbetalda ersättningar och skatteavdrag på individnivå.

– Det är verkligen efterlängtat. Det ger även vår lag om personalliggare verkligt bett. Nu kan Skatteverket gå tillbaka och stämma av detta också efter att de varit ute på kontrollbesök. Vi slipper upp till ett års fördröjning. Oseriösa aktörer har kunnat gömma sig bakom den klumprapportering som vi har nu, säger Peter Löfgren, utvecklingschef på Sveriges Byggindustrier.

Detta kommer inte att vara betungande för seriösa företag i byggbranschen, utlovar han.

– De har redan alla uppgifter som behövs för detta. Dessutom slipper de nu arbetet med att skicka in den trettonde månadsuppgiften, kontrolluppgiften, säger han.

I branschens pilotprojekt Nackamodellen har man redan provat på att rapportera in uppgifter på detta vis.

– Det var bara positiva erfarenheter från det, säger Peter Löfgren.

Skatteverket räknar med att månadsvis rapportering på individnivå ska minska skattefusk och att det kan ge upp till 2 miljarder kronor extra till statskassan. Systemet föreslås köra igång stegvis med start 1 juli 2018.

– Vi har erbjudit oss under flera år att bygg går först och agerar testpilot. Om det blir så nu är det helt okej för oss, säger Peter Löfgren.

Johanna Åfreds

Reporter

johanna@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.