Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Byggregler

Byggföretagare oroar sig för krångliga regler

Publicerad: 31 maj 2017, 12:25

I maj genomfördes en Novus-undersökning på uppdrag av Swedbank bland 2 500 företag med upp till 49 anställda.

Foto: Johanna Åfreds

Fyra av tio byggare oroar sig över krångliga regler och en tredjedel upplever att företagsklimatet har försämrats under det senaste året, enligt Novus och Swedbanks undersökning.


I maj genomfördes en Novus-undersökning på uppdrag av Swedbank bland 2 500 företag med upp till 49 anställda. Den visar hur företagare inom byggverksamhet upplever sina jobb, vad de oroar sig för och hur de ser på företagsklimatet. Vad som framkommer är:

- Att en av tio aldrig har varit anställd utan drivit företag under hela sitt yrkesverksamma liv

- Att fyra av tio oroar sig över krångliga regler

- Att en tredjedel upplever att företagsklimatet har försämrats under det senaste året

- Att en av tio har en optimistisk syn på företagsklimatet och tror att det kommer förbättras inom det närmaste året (totalt 16 procent)

Åtta av tio uppger att de inte skulle vilja arbeta som anställd i ett företag. Bara 19 procent säger att de skulle kunna tänka sig att byta egenföretagandet mot att bli anställd.

För att uppmuntra entreprenörer och för att stötta starka affärsidéer initierar Swedbank tävlingen Rivstart den 1 juni. Deltagare får chansen att pitcha en affärsidé som skulle utveckla byggbranschen till det bättre. De vinnande entreprenörerna erbjuds varsitt startbidrag på 250 000 kronor och ett skräddarsytt upplägg för att utveckla och genomföra idén.

Tävlingen hålls öppen 1 juni-31 augusti 2017 och nås via www.swedbank.se/rivstart.

Johanna Åfreds

Reporter

johanna@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.