Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Byggregler

Bygglagar ger miljardkostnader

Publicerad: 6 mars 2008, 13:35

Regelverket kostar företag inom byggsektorn 7,2 miljarder kronor i administrativa utlägg. Det kom Ramböll Management fram till när de på uppdrag av Nutek mätte företagens administrativa kostnader som förorsakats av lagar och regler i bygg- och fastighetsrätten.


Sammantaget har 72 olika lagar och regler mätts och kostnaden för dessa är 7,2 miljarder kronor inom bygg- och fastighetsområdet.

De fem mest kostsamma kraven inom bygg- och fastighetsrätt ligger inom geotekniska utredningar (2,5 miljarder kronor), skriftliga skötselinstruktioner (1,7 miljarder), dokumentation av egenkontroll (1,4 miljarder), utförandeplan för geokonstruktioner (1 miljarder) och ansökan om typgodkännande/tillverkningskontroll (113 Mkr).
Men mätningen visar också att en stor portion av de administrativa aktiviteterna skulle genomförts ändå, oavsett hur lagstiftningen sett ut.

"Det mesta av administrationen som är lagstiftad är en förutsättning för att kunna driva byggprojekt. Företagen anser att det är nödvändigt att exempelvis sammanställa en geoteknisk utredning eller liknande för att kunna fortsätta arbeta med ett projekt", skriver Nutek i rapporten.

Det finns dock ett par undantag från detta. Ansökan av typgodkännande och ansökan om europeiska tekniska godkännande upplevs som både kostsamt och tidskrävande av företagen.

Per Hindersson

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.