tisdag26 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Byggregler

Bygglov för Citybanan på Odenplan

Publicerad: 1 december 2009, 08:22

Stockholm stads stadsbyggnadsnämnd har i dagarna beviljat bygglovet för Citybanans arbetsplats på Odenplan. Arbetet med Citybanans pendeltågsstation startar därmed som planerat i januari 2010.

Ämnen i artikeln:

Boverkets byggreglerbyggregler

Bygglovet gäller etableringen av arbetsplatsen ovan jord på Odenplan. Bygglov för den permanenta anläggningen under jord – pendeltågstunneln, pendeltågsstationen och de med tunnelbanan gemensamma utrymmena – beviljades redan tidigare i år.

I en första fas av cirka tre år kommer arbetsplatsen på Odenplan att ta upp större delen av torget, från den nuvarande tunnelbaneuppgången till Upplandsgatan. Från arbetsplatsen på Odenplan ska man schakta sig ner tio till femton meter och lägga grunden för stationsutrymmen och rulltrappsschakt under mark. Resten av stationen och själva pendeltågstunneln byggs sedan underifrån. En mindre yta etableras även på Karlbergsvägens norra sida för att bygga ytterligare en trappa vid uppgången från tunnelbanan.

Projekt Citybanan har tillsammans med entreprenören Bilfinger Berger valt att använda så kallad sekantpålespontning på Odenplan, en metod som är mindre störande för boende och verksamma runt Odenplan om man jämför med traditionell spontning.

Om cirka tre år återställs en del av torget. Projekt Citybanan söker då bygglov för en mindre arbetsplats på Odenplan.

Ingrid Gallagher - ingrid@byggindustrin.com

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev