Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Byggregler

Bygglovsrekord i Malmö

Publicerad: 26 juni 2017, 07:15

Bygglov för närmare 1 000 bostäder klubbades nyligen i stadsbyggnadsnämnden i Malmö stad. Totalt har över 3 000 bostäder har beviljats bygglov i Malmö under årets första sex månader. Siffran för hela förra året uppgick till 4 000, vilket också det var rekord.


Förutsättningarna är goda för en fortsatt hög byggtakt även kommande år, enligt Malmö stad. Det finns kapacitet för 50 000 nya bostäder i översiktsplanen och nya detaljplaner beställs och tas fram kontinuerligt. Bara under junimötet klubbade stadsbyggnadsnämnden detaljplaner för över 700 bostäder.

– 3000 bygglov på bara ett halvår visar att det är full fart framåt i Malmö, säger Sofia Hedén (S), vice ordförande i stadsbyggnadsnämnden.

Projekt som klubbades i förra veckan

■ På fastigheten Bilen 18 i Västra Hamnen bygger Riksbyggen 153 lägenheter, uppdelade på två hus åt två bostadsrättsföreningar men med en gemensam gård. Husen får mellan fem och sju våningar och solpaneler på taket.
■ I Dockan bygger JM 87 lägenheter i ett U-format kvarter som öppnar sig mot vattnet.
■ Lika många lägenheter, fast med hyresrätter, bygger MKB i Elinelund vid Kalkbrottet, i form av två byggnader om fem och tre våningar plus en indragen penthousevåning.
■ På fastigheten Nils 24 vid Slussen just där Drottninggatan börjar ska JM bygga ett spektakulärt hus med 127 bostadsrätter, där de översta tre våningarna skjuter ut över Konduktörsgatan i norr. I botten ska finnas butiker.
■ I Hyllie stationsområde bygger Veidekke 70 hyresrätter i fyra till sex våningar på fastigheten Siv 1, med Hyllie allé i norr och Tygelsjöstigen i väster.
■ Strax söderut, på fastigheten Ymer 1, ska Sundsprojekt bygga 115 bostadsrätter. Kvarteret är uppbyggt av tre flerbostadshus med olika höjder och karaktärer och solpaneler på taket.

Anders Siljevall, anders@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.