Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag09.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Byggregler

Byggnads prioriterar trygghet

Publicerad: 6 Mars 2008, 13:43


AV MARIANNE SILÉN

Hög standard är inte bara en god bostad. Även den yttre miljön ingår i en trygg bomiljö.
Många kvinnor känner oro i sitt mörka bostadsområde. Här bidrar höga buskar, mörka gångtunnlar och dålig belysning till olusten.
En färsk undersökning från Sifo visar att 27 proc av kvinnorna är rädda, det är nästan var tredje kvinna. Motsvarande siffra för män är bara sex procent.
I dag mäts boendestandard oftast i antal kvadratmeter eller rum.
- Trygghetsfrågan glöms bort, det vill vi ändra på, säger Hans Tilly, ordförande i Byggnads.
Vi har länge varit betraktade som ett gubbförbund, genom vårt samarbete med bland annat Sveriges kvinnojourer vill vi lyfta fram frågan om trygghet i bostaden och bostadsområdet som en av de allra viktigaste bostadspolitiska frågorna framöver.
- Vi vill i vår rapport visa de enorma skillnader som fortfarande finns kvar i boendet mellan olika grupper, säger Carina Ohlsson, förbundsordförande Sveriges Kvinnojourer som tillsammans med Hans Tilly sammanställt rapporten Bo tryggt.
Inte minst kan det i rapporten konstateras att segregationen är stor när det gäller vilka som bor i eget hus. Gruppen utrikesfödda skiljer ut sig mest. Här bor 50 procent i hyresrätt och cirka 30 procent i villa, jämfört med snittet i befolkningen där över 50 procent bor i hus.
Regeringen har vid ett flertal tillfällen pekat på de brister i underhåll som finns i miljonprogramsområdena. Här finns stora brister i eftersatt underhåll och stora brister när det gäller trygghet.
- Detta är en prioriterad fråga för Byggnads eftersom många av våra medlemmar och övriga LO-medlemmar bor i dessa områden och det är också dessa områden där många startar sitt boende som ung, nyinflyttad till en stad, invandrare eller nyskild. Detta bör bli något för samhällsbyggnadsminister Mona Sahlin att ta tag i på fullaste allvar. Här finns mycket att göra. Annars riskerar vi att få förslummade och otrygga bostadsområden, säger Hans Tilly.

Redaktionen

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.