Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Byggregler

Byggregler har regeringsstöd

Publicerad: 6 mars 2008, 13:36

Boverkets byggregler (BFS 2006:12) gäller som planerat. Regeringen kommer inte att vidta några åtgärder för att riva upp reglerna, trots protesterna.


Peter Broström, projektutvecklare av bostäder på Järntorget Bostad, har skrivit till regeringen och anser att Boverket brutit mot verksförordningen. En myndighet får nämligen inte meddela nya regler som medför ökade kostnader för aktörerna utan att reglerna underställts regeringen för beslut.
Även om regeringen beslutat att inte vidta några åtgärder, tycker Peter Broström att klarläggande var viktigt.
-Regeringen har ju nu godkänt reglerna i efterhand. Vi har därmed fått veta att regeringen vill ha både reglerna och merkostnaderna men jag är förvånad över hur finansdepartementet lät sig rundas, säger Peter Broström.
Han tycker fortfarande att det finns märkligheter i hanteringen av ärendet. Boverket har själva i sin konsekvensanalys angivit merkostnader men regeringen konstaterar bara att det är upptill myndigheten att besluta om de behöver regeringens medgivande eller inte. Men det är inte en fråga för byggarna - branschen har fått sitt besked.

FREDRIK KARLSSON

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.