Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag23.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Byggregler

"Byggreglerna borde ändras"

Publicerad: 6 Mars 2008, 13:44

Debatten om Boverkets nya byggregler har rasat i Byggindustrin under våren. Och den lär fortsätta. Reglerna skrevs för att minska klimatpåverkan men Lars Fränne, Stockholms stad, kräver nu att reglerna rivs upp - för att rädda miljön.


Lars Fränne, chef för Exploateringskontoret, har tidigare debatterat byggregler. Han tycker att det är olyckligt att Boverket i sina byggregler tagit bort det undantag från kraven som tidigare fanns för hus i fjärrvärmeområden. Nu får inga bostäder dra mer el än 110 kilowattimmar per kvadratmeter.
Det innebär att man för att klara kraven tvingas installera FTX-system - och detta är något som bland andra Lars Fränne är motståndare till.
Detta tar han nu upp i en insändare i Svenska Dagbladet. Hans resonemang bygger på att el från vattenkraft och kärnkraft ger låga koldioxidutsläpp. Marginalel, producerad i utländska kolkraftverk, ger däremot en betydligt större mängd koldioxid per kilowattimme.
I Boverkets byggregler som trädde i kraft 1 juli räknas all energiförbrukning lika - oavsett koldioxid per kilowattimme.
"Reglerna skrevs ett år innan koldioxiddebatten tog fart på allvar men Boverket och regeringen borde snarast gå ut med direktiv för att ändra dessa innan det är för sent. Husen ska ju stå i 50-100 år!", skriver Lars Fränne.
Lise Langseth är chef för husbyggnadsdivisionen på Boverket:
-Våra byggregler anger funktionskrav, sedan kan man bygga hur man vill för att klara kraven. Det bör inte finnas ingen anledning att bygga sämre än vad kraven anger.
Lise Langseth påpekar också att man väntar på ett direktiv från regeringen kring direktverkande el i flerbostadshus som ska göra byggreglerna ännu tydligare.

Fredrik Karlsson

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.