Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag03.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Byggregler

Byggstart utan detaljplan - men med bygglov

Publicerad: 6 Mars 2008, 13:43


AV PER HINDERSSON

Salamanderfallet har blivit en dyr affär för byggaren och säljaren Mjöbäck Entreprenad. Nu är bygget igång igen och allt fokus ligger på att få de sex parhusen färdiga i tid åt kunderna, som annars står utan hus och hem.

När Mjöbäck Entreprenad för ett år sedan köpte Thunellska projektet i Kullavik av NCC för 9,6 miljoner kronor, såg det mesta ganska ljust ut. I paketet fanns en klubbad (men överklagad hela vägen upp till regeringen som nu gett klartecken) detaljplan för sex parhus.

Avsättningsmöjligheterna att sälja husen för tillsammans just under 40 Mkr var goda. Faktum är att man sålde 11 av de tolv bostäderna tämligen omedelbart och i augusti fick man bygglov.

-Jag visste givetvis att grannarna var emot projektet. När vi träffades första gången efter att affären med NCC var undertecknad så bad de mig att vänta med byggstarten. De berättade att de överklagat regeringsbeslutet till regeringsrätten. Budskapet till oss var: "Det är lika bra ni väntar. Får vi avslag av regeringsrätten går vi vidare till Europadomstolen", berättar Stig Eliasson på Mjöbäcks Entreprenad.

Mjöbäck beslöt att byggstarta, trots att bygglovet var överklagat och ännu inte vunnit laga kraft. Skulle man vänta på Europadomstolen handlar det om åtminstone ett par år.
När regeringsrätten senare (på grund av salamandrarna) hävde detaljplanen, som i sin tur är förutsättningen för själva bygglovet, stoppades bygget. Köparna, som i många fall sagt upp eller sålt sina befintliga bostäder, stod i en mardrömssituation. Mjöbäck och husköparna uppvaktade landshövding Lars-Erik Lövdén (fd bostadsministern).

-Han undrade om vi brukar byggstarta utan att bygglovet vunnit laga kraft. Svaret är givetvis nej. Detta projekt är helt unikt. Lövdén förstod vårt dilemma. Man kan ju fråga sig vad poängen med att en detaljplan vunnit laga kraft när grannar kan fortsätta att, gratis och in absurdum, överklaga bygglovet, säger Stig Eliasson.
Nu är bygget igång igen, efter att länsstyrelsen beslutat att bygglovet gäller (trots att detaljplanen är hävd). Tidsförskjutningen skapar givetvis problem. Projektets underentreprenörer är mer eller mindre upplåsta av andra jobb. Den egna fabriken för väggelement har tolv veckors framförhållning och här har man fått kasta om produktionsschemat.

-Vi får prioritera husen i Kullavik. Köparna sitter ju i klistret om vi inte blir färdiga i tid, säger Stig Eliasson.

Vad kostnaderna landar på är oklart. Stämningar i olika riktningar är att vänta och en del av extrakostnaderna lär landa i Kungsbackas skattebetalares knä.

-Det jobbiga är att detta fall är unikt. Det finns inget annat likvärdigt fall som vi kan referera och hänvisa till. Jag kan ha förståelse för att de överklagande grannarna tycker som de gör. Det är spelreglerna det är fel på. Som det nu är kan man jävlas i 15 år utan att det kostar mer än ett frimärke, säger Stig Eliasson.  


FAKTA MJÖBÄCKS ENTREPRENAD
Mjöbäcks Entreprenad ingår i Mjöbäcksgruppen (tillsammans med bland annat Borohus och Västkuststugan) och har Mjöbäcksvillan som huvudprodukt.
Ägare: Björn och Kjell Nergården som startade bolaget för 35 år sedan.
Omsättning: ca 450 Mkr.
Anställda: 125
Årlig produktion: ca 500 bostäder i villor och flerbostadshus

Redaktionen

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.