fredag3 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Byggregler

Coclass tas i drift under oktober

Publicerad: 16 juni 2016, 14:06

Ingemar Lewén, BIM-ansvarig på Trafikverket.

Foto: Staffan Åkerlund

På torsdagen presenterades byggsektorns stora satsning på en gemensam klassifikation, Coclass, som är det nya namnet på BSAB 2.0. Presentationen gjordes i samband med att Svensk Byggtjänst släppte en färsk rapport om beräknade effekter av bättre kommunikation i förvaltningen av den byggda miljön.

Ämnen i artikeln:

CoclassSvensk ByggtjänstBSABBoverkets byggreglerbyggregler

I kombination med BIM, byggnadsinformationsmodulering, är förväntningarna på det nya systemet mycket stora. I själva byggprocessen handlar det om 40 miljarder kronor och i förvaltningsskedet om ytterligare 20 miljarder som kan sparas årligen genom att kommunikationen förbättras.

Läs mer: Stora pengar att spara i förvaltningen.

Med Coclass förses alla objekt i den byggda miljön med sin unika identitet som följer objektet igenom hela livscykeln.

Trafikverket har redan startat införandet för sin del i samband med den översyn verket håller på med av sina förvaltningssystem.

Ingemar Lewén är BIM-ansvarig på Trafikverket och ansvarar för implementeringen av Coclass.

– För järnvägens del vet vi att den är mycket sliten och att det finns mycket stora behov av underhåll. Vi siktar på att med hjälp av Coclass ha fått verktygen vi behöver för att dels få en riktig uppfattning på detaljnivå hur järnvägssystemen mår, dels att kunna göra de strategiskt motiverade valen i vilken ordning vi kan rusta upp den. Vi ska klara av detta på tre år, säger han.

Storbritannien är förebild

En förebild för Trafikverket är den effektivisering av järnvägsunderhållet som Storbritannien åstadkommit under senare år med upp till 30 procent högre effektivitet jämfört med utgångsläget.

Julie Gunnarsson, Svensk Byggtjänst, ser stora fördelar med att Trafikverket är så snabbt ut att ta till sig Coclass i kombination med sina BIM-strategier.

– De kommer snabbt att införa dessa grunder vid sina upphandlingar. Det påskyndar ett bredare införande och gynnar alla, säger hon.

Går ut på remiss

Bakom projektarbetet med Coclass står företag och organisationer som BIM Alliance, Sveriges Kommuner och Landsting, Trafikverket, Samverkansforum, Swedavia, Peab och Svensk Byggtjänst.

Nu går Coclass ut på branschremiss fram till den 9 september.

– Även privatpersoner får komma in med synpunkter och förslag, säger Julie Gunnarsson, som tillsammans med Rogier Jongeling, BIM Alliance, bland annat kommer att arbeta igenom svaren. Siktet är inställt på att ha Coclass körklar för användande i oktober.

Torsdagens två introduktionsseminarier hos SKL var övertecknade och flera extradagar har satts in under nästa vecka.

Coclass blir fritt att använda i sin basversion. Tilläggsmoduler kommer att säljas av Svensk Byggtjänst.

Vill du fördjupa dig?

Coclass sida hos Svensk Byggtjänst är det gratis att registrera sig och att studera programmets uppbyggnad samt ge synpunkter under remisstiden.

Staffan Åkerlund

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev