Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Byggregler

Dåliga byggskivor tillbaka i rampljuset

Publicerad: 19 oktober 2015, 10:38

Johan Alte, hållbarhetschef på Veidekke Sverige, uppger att de inte använt skivor med magnesiumoxid på flera år.

Foto: Veidekke

Byggskivor med magnesiumoxid kan få en geléartad konsistens om de utsätts för fukt. När det upptäcktes 2011 rasade försäljningen. Nu anmäler Villaägarnas Riksförbund skivorna till Boverkets marknadskontroll, rapporterar Ny Teknik.


Ämnen i artikeln:

byggfelfuktsäkerhetfuktskada

Redan 2011 larmade branschen om problemen med byggskivor av magnesiumoxid. I en artikel i Byggindustrin från 2011 sa Urban Modh, sortimentinköpare på NCC Construction Sverige, att ”man är väl lite försiktig just nu och köper andra skivor i stället”.

Enligt tidningen Ny Teknik har vattenskadade byggskivor av magnesiumoxid nu upptäckts på flera håll i Danmark. I mars utfärdade danska Byggskadefonden en varning mot skivorna. Det fick Villaägarnas Riksförbund att reagera. De anlitade forskaren och konsulten Olof Mundt-Petersen som tog fram en rapport om skivorna.

Av rapporten framgår enligt Ny Teknik att skivorna varken är lämpliga som putsbärare eller i någon miljö där det kan bli fuktigt. Det inkluderar de yttre delarna av tak och väggar, badrumsväggar, garage och källare.

Villaägarnas Riksförbund har anmält skivorna av magnesiumoxid till Boverkets marknadskontroll.

– Då anmälan inte är tillräckligt specificerad så kan vi inte gå vidare i det specifika ärendet än. Just nu undersöker vi möjligheten att ta med ett projekt för skivorna i vår kontrollplan för 2016, säger Fredrik Olsson på Boverket.

Ett sådant projekt kan ta några år att genomföra.

– Om det blir av kan det handla om att vi låter testa skivorna för att se om de håller vad leverantörerna lovar. Sedan har vi en dialog med tillverkarna. Vårt uppdrag är att hjälpa företagen att göra rätt, inte att sätta dit någon, säger Fredrik Olsson.

Det är oklart hur många magnesiumoxidskivor som finns i svenska hus. Många byggare slutade använda skivorna i samband med larmet 2011.

– Vi har sedan ett antal år inte använt dessa skivor, skulle gissa att vi slutade med dessa skivor runt 2011 då det var uppe i massmedia, säger Johan Alte, hållbarhetschef på Veidekke Sverige.

Relaterade artiklar

Fukttålig skiva i utvisningsbåset

Elin Bennewitz

Reporter

elin@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.