Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Byggregler

De ska göra byggreglerna enklare

Publicerad: 23 februari 2017, 12:49

Anna Sander är ena halvan av den tvåmannakommitté som ska se över byggreglerna.

Foto: Mattias de Frumerie

Anna Sander och Kurt Eliasson ska leda arbetet med att göra en grundlig översyn av utvalda kapitel i plan- och bygglagen, plan- och byggförordningen, Boverkets byggregler och föreskrifter. Syftet med översynen är att modernisera regelverken och därmed gynna ökad konkurrens och ökat bostadsbyggande.


I dag, den 23 februari, har regeringen tillsatt en tvåmannakommitté som ska se över byggreglerna. Att se över byggreglerna i syfte att få till stånd fler bostäder är en del av regeringens bostadspolitiska program som presenterades i juni förra året. Då presenterades förslag på 22 åtgärder för att öka bostadsbyggandet.

Läs mer här: Regeringens 22 punkter för ökat bostadsbyggande.

– Nu tar vi ett rejält grepp om regelkrånglet i byggbranschen. Det ska bli enklare, tydligare och mer transparent. De svenska byggreglerna ska i framtiden vara utformade så att de bidrar till ökad konkurrens och så att byggherrar och entreprenörer får utrymme att utveckla bättre och billigare lösningar. Med tydliga spelregler kommer fler att vilja investera i bostadsbyggande, säger bostads- och digitaliseringsminister Peter Eriksson (MP), i ett pressmeddelande.

Kommittén, vars arbete leds av Anna Sander som har lång erfarenhet från ledande positioner inom samhällsbyggandet, och Kurt Eliasson, mångårig vd i Sabo bland annat, ska även titta på regelverkens ändamålsenlighet, effektivitet och omfattning.

Uppdraget ska delredovisas den 29 december 2017 (Standarder) och den 30 november 2018 (Miljö- och klimatpåverkan) för att slutredovisas till Regeringskansliet senast den 13 december 2019.

Men kommittén har möjlighet att föreslå förändringar i de regelverk som ställer krav på utformning och konstruktion av byggnader och anläggningar redan under utredningens gång. Utredarna ska även analysera hur regelverket kan utformas för att minska klimat- och miljöpåverkan under byggprocessen och vid val av byggmaterial.

FAKTA: Om utredarna

Anna Sander är tekn. lic. från KTH och har en bakgrund som miljö- och kvalitetsdirektör vid NCC, departementsråd och chef för enheten med ansvar för plan- och byggfrågor inom Regeringskansliet, vd för IQ Samhällsbyggnad, en medlemsorganisation för forskningssamarbete inom samhällsbyggnadssektorn och chef för forsknings- och innovationsstrategier hos WSP. I dag är hon projektledare för stadsutvecklingsområdet Rosendal i Uppsala kommun.
Kurt Eliasson har en bakgrund som VVS-montör ombudsman på hyresgästföreningen och direktör i Riksbyggen innan han blev vd i Göteborgs kommuns fastighetskoncern Framtiden. Från 2006 till sin pensionering 2016 var Kurt Eliason vd för SABO. Kopplat till detta uppdrag har han haft en mängd internationella uppdrag.

Nomi Melin Lundgren

Redaktör

nomi@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.