Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Byggregler

Energimätning ingen bra affär enligt Boverket

Publicerad: 7 november 2014, 10:35

Maria Brogren, energi- och miljöchef på Sveriges Byggindustrier, instämmer i Boverkets slutsatser.

Foto: Rosie Alm

Boverkets utredning om den nya lagen om energimätning i byggnader visar att det inte är lönsamt med individuell mätning av värme i lägenheter. För tappvarmvatten kan individuell mätning vara lönsamt under vissa förutsättningar, men sannolikheten för det är alltför låg för att det ska vara ett krav.


Ämnen i artikeln:

BI Norwegian Business SchoolBoverketSabo

Utredningens slutsats är att ett krav på individuell mätning skulle innebära olönsamma investeringar för många byggherrar och fastighetsägare. Boverket föreslår därför att det inte i något fall ska krävas individuell mätning av värme, tappvarmvatten och kyla vid uppförande och ombyggnad.

Maria Brogren, energi- och miljöchef på Sveriges Byggindustrier, instämmer i Boverkets slutsatser.

– Krav på individuell mätning och debitering av värme är ett EU-beslut som inte passar i Sverige. Vi bygger hus med bra klimatskal och effektiva uppvärmningssystem med ett systemtänk. Att lägga över ansvaret för energieffektiviseringen på enskilda hyresgäster som har liten möjlighet att påverka, annat än att sänka inomhustemperaturen någon grad, är inte rätt väg att gå, säger hon.

Maria Brogren ser snarast en risk att när hyresgästen ska stå för värmenotan kan fastighetsägarens incitament att vidta energieffektiviseringsåtgärder som till exempel tilläggsisolering och fönsterbyte minska, eftersom det inte är fastighetsägaren som kommer att spara pengar på energibesparingen.

Andra organisationer, Sabo bland annat, välkomnar också Boverkets rapport.

– 106 av Sabos medlemsföretag har på sex år lyckats minska energianvändningen med 12 procent. Boverket säkrar nu våra möjligheter att fortsätta spara energi i den dagliga förvaltningen och i samband med renovering, säger Kurt Eliasson, vd för Sabo.

Relaterade artiklar

Skarp kritik mot Boverkets rapport

Nomi Melin Lundgren

Redaktör

nomi@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.