Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Byggregler

Enkla knep skyndar på bygglovsprocess

Publicerad: 13 maj 2008, 14:02

I Skellefteå har kommunen halverat tiden för bygglov. Några av knepen är att kundtjänsten har förbättrats och att enklare ärenden beviljas över disk.


Bygglovsprocessen får ofta skäll. Att det tar för lång tid att få ett ärende behandlat är det största irritationsmomentet för många. I Skellefteå låg mediantiden för ett bygglov på 82 dagar 2007. Sedan årsskiftet är tiden nere på 39 dagar.

– Bygg- och miljökontoret har under det senaste året genomlyst hela bygglovsprocessen för att effektivisera verksamheten. Genomlysningen visade bland annat att hanteringen av enklare bygglovsärenden, där det maximalt handlar om om- och tillbyggnader på 50 kvadratmeter, var ett viktigt förbättringsområde, säger Göran Åström, förvaltningschef vid Skellefteå kommuns bygg- och miljökontor

Handläggarna kunde konstatera att det är när enklare bygglovsärenden blandas med tyngre ärenden som det blir problem med handläggningstiden. Därför inrättades ”Bygglov Direkt” som hittills bjudit in invånarna vid två tillfällen.

– Då handlades 90 ärenden och 55 bygglov kunde levereras direkt över disk, berättar Göran Åström.


Även den skriftliga informationen och upplysningarna på kommunens hemsida har förbättrats. Den personal som handlägger bygglov har flyttats om så att de sitter i samma lokaler och plan- och byggavdelningen kommer att delas upp i två enheter, allt för att skynda på processen. Även kundtjänsten har fått mer kunskap i plan- och bygglagen.

– Det har visat sig att kundtjänsten första året klarat av 58 procent av alla ärenden på egen hand. Det frigör mycket tid för den konkreta handläggningen av bygglovsärenden.

Johanna Åfreds

Reporter

johanna@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.