Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag09.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Byggregler

Estniska delägare blir billiga byggare

Publicerad: 6 Mars 2008, 13:43


AV FREDRIK KARLSSON

Euro4work erbjuder svenska byggföretag billig arbetskraft. De estniska delägarna i kommanditbolaget fakturerar från 100 kronor i timmen.
Mats Björnsson tycker att han funnit den perfekta affärsidén och planerar för en stor expansion i byggbranschen.

Totalt har nio kommanditbolag registrerats för verksamhet i olika branscher, bland annat Euro4work Care (sjukvård), Euro4work Industry (industri) och Euro4work Construction (bygg). Det är bara industri och bygg som har verksamhet.

-Det är 15 man ute inom bygg och tre inom industri. Det finns några fler delägare men alla har inte jobb ännu, säger Mats Björnsson, 53, som bor i Örebro och sysslat med affärer tidigare. Han säger att han gjort sina misstag, som är nödvändiga för att göra framsteg, men det här tror han på.

Mats Björnsson uppger att de 15 personerna inom byggsektorn jobbar med murning, snickeri och rivning åt halvstora byggföretag i Mellansverige. Och han hymlar inte om att anledningen till företagskonstruktionen är att slippa kollektivavtal och på det sättet kunna erbjuda jobb åt européer och billig arbetskraft åt svenska kunder.

Kollektivavtal styr lönenivån för anställd personal men genom företagsformen finns inget anställningsförhållande. Byggnadsarbetarna är ju alla delägare.

-Aktiebolag ger med automatik ett anställningsförhållande. Vid handelsbolagsformen har delägarna solidariskt betalningsansvar. Alltså återstår företagsformen Kommanditbolag med begränsat betalningsansvar för delägarna.

-Det här är avstämt med Skatteverket och jag erbjuder dem att gå in och titta varje dag.

Han säger flera gånger att vi gärna får granska kritiskt, han har inget att dölja. Eftersom det finns så många skojare i branschen är det viktigt för honom att allt går rätt till och han försäkrar att det gör det. Bolagen har svensk F-skatt och den svenska momsen betalas.
Administrationen i kommanditbolagen sköts av komplementären, Euro4work AB. I aktiebolagets styrelse sitter bland annat Inger Björnsson, Mats fru, men inte han själv trots att han säger att han i princip driver verksamheten på egen hand.

Varför?
-Det finns ingen särskild anledning, jag kunde suttit där. Jag äger moderbolaget som är registrerat i Hong Kong och heter likadant.

Mats Björnsson återkommer sedan i ett mejl och meddelar då att han att han omedelbart efter intervjun skickat in om ändring till Bolagsverket så att Inger utgått och han kommit in i styrelsen.

Varje delägare ska på egen hand kunna logga in i företagets datasystem och därifrån kunna fakturera kunderna.

-Det gäller att få det administrativa att fungera och det ska gå, till exempel via filer från banken. När datasystemet fungerar är det bara att trycka gasen i botten.

Hur ser det ut om ett år?
-Då är det över 100 personer i alla fall. Det får inte vara någon tung administration men lyckas vi med det är det en nolla till om två år.

Sedan räknar han med ytterligare expansion. Om två år räknar han med att bolagen har 1000 delägare.

Intresset från arbetare i Baltikum är stort.

-Vi är nedringda därifrån. Vi ska komma ihåg att de tjänar ungefär 15 kronor i timmen där.
Timpriset i Sverige görs upp mellan uppdragstagare och kund. Minsta ersättning är 100 kronor eller 11 euro i timmen. Det ger dem, enligt Björnsson, 82 kronor i timmen som de skattar för i sina hemländer.

-Det är många i Sverige som inte tjänar 82 kronor före skatt.

De måste ha höga omkostnader - hur får de pengar till mat i Sverige med den lönen?
-Det ber vi dem ta med sig i form av konserver och så. Man kan se dem som en form av gästarbetare, säger Mats Björnsson och fortsätter tala om fri rörlighet inom EU.

-Jobb försvinner från Sverige. Det här är ett sätt att bromsa det.

Så du menar att du gör en samhällsinsats?
-Ja, det kan man säga. Det är väl solidariskt att estländarna kan tjäna 60-70 kr mer per timme än vad de gör hemma, säger han och poängterar också att delägarna är både liv- och olycksfalls- försäkrade och ansvarsförsäkrade.

Mats Björnsson är kritisk Byggnadsarbetareförbundet och deras krav på lön till utländska byggnadsarbetare.

-Alla kommer i framtiden att bli egna företagare. Ingen tar risken att anställa om man inte måste. Så fort du har relationen arbetsgivare/arbetstagare får du kollektivavtalsproblematiken och därmed tappar man dynamiken i arbetsmarknaden.

Mats Björnsson deklarerade inte för någon inkomst 2003 och förklarar det med att han varit skriven utomlands, i Belgien och Hong Kong.

Euro4work kan på sikt ge honom ett bra överskott.

-Om det blir en stor volym är det en bra business. Detta är helt vattentätt.

Redaktionen

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.