Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Byggregler

"Ett fantastiskt bra beslut"

Publicerad: 22 maj 2017, 13:55

Björn Wellhagen, näringspolitisk chef på Sveriges Byggindustrier, tycker att riksdagens beslut är steg i rätt riktning.

Foto: Rosie Alm

Det blir en del ändringar i plan- och bygglagen, PBL, från och med 1 juli i år efter ett färskt riksdagsbeslut. Det får tummen upp av Sveriges Byggindustrier, men enligt Björn Wellhagen, näringspolitisk chef, är det inga ändringar som kommer att få ”oceanångaren att ändra kurs”.


Den 17 maj röstade riksdagen för regeringens proposition ”Fler steg för en effektivare plan- och bygglag”. I och med det kommer det bli en del ändringar i PBL, som främst rör planprocessen. Syftet med regeländringarna är att snabba på och förenkla byggprocessen.
De är:

1. Kommuner ska tidigt i planeringsskedet kunna få besked från länsstyrelsen gällande statens intressen. Detta för att minska risken att exploatörer och kommuner planerar i onödan.

2. Länsstyrelser ska inom två månader ge beslut om kommuners beslut att anta, ändra eller upphäva en detaljplan eller områdesbestämmelse efter överprövning.

3. Fler beslut om detaljplaner ska kunna delegeras från kommunfullmäktige till kommunstyrelsen eller byggnadsnämnden. Detta för att möjliggöra kortare handläggningstider och minska kostnader hos exploatörer och kommuner.

4. Ytterligare åtgärder ska undantas från kravet på bygglov, till exempel balkonger, burspråk, en skorsten som sticker upp från taket, en valstuga eller ett engångsevenemang för en kiosk.

Björn Wellhagen, näringspolitisk chef på Sveriges Byggindustrier, är återhållet entusiastisk till regelförändringarna och tror framför allt att den första punkten är den som kommer störst ha inverkan på byggandet i Sverige.

– Det är ett fantastiskt bra beslut! I dag kan processen dra ut långt på tiden med en massa ändrade beslut längs vägen. Med den här ändringen får man ett klart besked direkt. Sparar tid, kraft och pengar, säger Björn Wellhagen.

Han tror dock inte att dessa ändringar kommer att innebära några jättelika förändringar.

– Bra att riksdagen tar beslut. Alla dessa är i rätt riktning, men det är ju inte de stora strategiska besluten som behövs för att få oceanångaren att ändra kurs, säger Björn Wellhagen.

Mattias de Frumerie

Formgivare

mattias@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.