Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Byggregler

EU tar fram kriterier för hormonstörande ämnen

Publicerad: 15 juni 2016, 14:52

EU-kommissionen har presenterat förslag till kriterier för utvärdering av hormonstörande egenskaper hos ämnen. Förslaget välkomnas av Sveriges Byggindustrier.


Marianne Hedberg, miljöexpert Sveriges Byggindustrier, tycker det är viktigt att få vetenskapligt grundade kriterier.

– Det är jättebra att det äntligen har kommit ett förslag. Vi kommer att få bättre verktyg för att kunna ställa krav vid produkt- och materialval. Det här innebär att vi får till gång till information som det går att föra en saklig diskussion kring och att vi kan utvärdera ämnen utifrån den kunskap som finns i dag, säger Marianne Hedberg.

Med tydliga kriterier blir det lättare att komma vidare med arbetet för ett hållbart byggande med framtidssäkrade material, enlig Marianne Hedberg.

Förslaget från EU-kommissionen hanterar lagstiftning om bekämpnings- och växtskyddsmedel och utgår från WHO:s definition av hormonstörande egenskaper. Det presenterar strikt vetenskapligt grundade kriterier för farovärdering.

När det förslaget till kriterier har klubbats i EU kommer resultatet av utvärderingarna blir tillgängliga i säkerhetsdatablad och annan produktinformation. Det kommer även att innebära en uppdatering av produktdatabaserna i Basta, Byggvarubedömningen och Sunda hus.

Enligt Marianne Hedberg är det viktigt att haltgränsen för redovisning sätts tillräckligt lågt.

– En svårighet med hormonstörande ämnen är att de påverkar i mycket låga halter. De ingår i styrsystemen hos levande organismer och kan påverka på många olika sätt. Fertilitet, fetma, fosterutveckling samt risk för diabetes, och vissa cancerformer kan alla påverkas av exponering för denna typ av ämnen, säger Marianne Hedberg.

Det har redan kommit kritik från olika organisationer mot förslaget, bland annat från Chentrust och Cemsec, att kriterierna är för hårt satta, att det finns risk att man egentligen inte kommer att definiera några ämnen som hormonstörande.

– Jag tycker ändå att det är bra att det äntligen händer något i den här frågan så att vi har något att diskutera. I och med att kommissionen utgår från WHO:s definition, så har vi något att diskutera. Vi får bara vara uppmärksamma på att formuleringarna till undantag inte sätter kriterierna ur spel, säger Marianne Hedberg.

Nomi Melin Lundgren

Redaktör

nomi@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.