Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Byggregler

Fler bygglov men färre byggstarter

Publicerad: 3 mars 2011, 14:56

Antalet beviljade bygglov för småhus ökar - men det går segt med byggstarterna, som är betydligt färre än antalet färska bygglov.


Just nu växer stocken av "obyggda" småhus utanför de tre storstadsregionerna (där relationen mellan antal bygglov och antal byggstarter är mer normal). De senaste tolv månaderna har det beviljats bygglov för 11 000 småhus. Under samma tid har det enbart påbörjats drygt 8 000 småhus i landet enligt SCB.

– Det är märkligt. Av någon anledning kommer inte de nya småhusprojekten igång trots att det finns bygglov, säger Johan Deremar, nationalekonom på Sveriges Byggindustrier.

– En förklaring skulle möjligen kunna vara att produktionskostnaden för småhus på ett flertal mindre orter överstiger marknadsvärdet på orten och detta håller tillbaka nyproduktionen. Bilden är inte entydig över hela landet. Ska man se positivt på det kan man säga att det finns en god beredskap för att bygga fler småhus i takt med att konjunkturen förbättras utanför storstäderna, säger Johan Deremar.

Per Hindersson

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.