Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Byggregler

Fler klagar på hantverkare

Publicerad: 6 mars 2008, 13:36

Samtidigt som byggsektorn försöker förbättra sitt anseende kommer nyheten om att allt är missnöjda med hantverkare."Det här spiller över och påverkar anseendet för branschen", säger Gisela Högberg, informationschef på Sveriges Byggindustrier.


Anmälningarna hos Allmänna reklamationsnämnden har ökat med 25 procent hittills i år jämfört med 2006.

-Det är en mycket stor ökning. Det har ökat de senaste åren. Hittills i år står hantverkstjänster för hela ökningen av antalet anmälningar totalt till oss, säger Torsten Palm, informationschef på ARN till TT. Fram till den 20 juni hade 581 personer klagat hos ARN på hantverkstjänster i sina hem. Motsvarande siffra förra året var 467. Det handlar mest om missnöje med renoveringar av badrum och kök. Det är goda tider just nu och folk satsar mycket på att fixa i hemmen. Det är också brist på hantverkare och då slarvar man säkert mer, säger Torsten Palm.

Byggsektorn jobbar gemensamt för att stärka förtroendet på branschen. Men för många svenskar handlar mötena med byggbranschen om hantverkare som inte håller vad de lovar.
Gisela Högberg säger att klagomålen mycket sällan rör BI:s medlemsföretag.

-Våra medlemsföretag blir utkonkurrerade av oseriösa företag som kan erbjuda lägre priser. De flesta har helt lämnat privatmarknaden. Därför vill vi se ett permanent rot-avdrag och diskuterar det med finansdepartementet, säger Gisela Högberg.

TT har talat med tre branschorganisationer som säger att de inte märkt av någon ökning bland sina medlemsföretag och de skyller på att efterfrågan lockar fram oseriösa företagare.
-Byggbranschen lever i ett högtryck där det dyker upp många nya företag. Som villaägare får man ta det som finns och det är inte säkert att de kan sitt jobb, säger Per Ossmer, vice vd på VVS-installatörerna. Priset allt viktigare
Samma synpunkter kommer från golvbranschen Målaremästarna.

Fredrik Karlsson

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.