Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Byggregler

Fuktskadade fasader ska utredas

Publicerad: 6 mars 2008, 13:36

Ekonomiska medel har nu anslagits för att utreda de fuktskadade fasaderna vidare. Det är problemen vid putsade fasader där så kallad enstegstätning använts som ska granskas närmare.


Totalt har 2,5 miljoner kronor anslagits till en projektbudget.  SBUF:s har beviljat 1,5 miljoner och deltagande företag bidrar med ytterligare en miljon kronor.
Syftet med projektet är att utreda ytterväggstypens för- och nackdelar, samt att ge rekommendationer till byggbranschen beträffande enstegstätade ytterväggar.
Det handlar om att under hösten använda dagens kunskaper för att ta fram informationsmaterial och preliminära branschgemensamma rekommendationer tas fram.
- Bland annat kommer vi att göra en kartläggning av fuktskadornas omfattning, säger Ruben Aronsson, VD på SBUF. Hur många byggnader har denna ytterväggskonstruktion? Hur många har drabbats av skador? Vad beror skadorna på och hur ser de ut?
Projektet utförs under ledning av Ingemar Samuelsson vid SP Sveriges tekniska forskningsinstitut, professorn som slog larm om problemen.
Från byggföretagen deltar representanter från Skanska, NCC, JM, Peab, Veidekke, WästBygg, Puts & Mur med flera. En referensgrupp bestående av representanter från större fastighetsförvaltare, försäkringsbolag, materialtillverkare och putsentreprenörer kommer att knytas till projektet.
- Baserat på resultaten från projektet ska vi sedan utarbeta rekommendationer för hur man ska åtgärda fuktskadade enstegstätade ytterväggar, och hur ytterväggar ska byggas fuktsäkert i framtiden, säger Ruben Aronsson

Fredrik Karlsson

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.